Oslobodjenje

Promjene u postrojenj­u Starbase

FAA je zatražio od Spacex-a da napravi ukupno 75 promjena prije nego dobije dozvolu za lansiranje raketa na Mjesec i Mars

-

Federalna agencija za avijaciju naložila je kompaniji Spacex da napravi niz promjena kako bi se zadovoljil­i ekološki zahtjevi prije izdavanja dozvole za širenje postrojenj­a Starbase koje se nalazi u Teksasu.

FAA je zatražio od Spacex-a da napravi ukupno 75 promjena prije nego dobije dozvolu za lansiranje raketa na Mjesec i Mars. Starbase se nalazi blizu Boca Chice u Teksasu te je u središtu kontroverz­e nakon što je direktor kompanije Spacex Elon Musk otkrio planove da pripoji okolno područje u svrhu podrške lunarnim misijama.

Čini se da je FAA pokazao žuto, a ne crveno svjetlo jer nije ustanovlje­n značajan utjecaj planova za orbitalna lansiranja letjelice Starship i rakete Super Heavy. Preciznije, agencija je ustanovila da značajnih ekoloških posljedica neće biti, ali je od

Spacex-a zatražila da napravi određene promjene kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu prije nego što dozvola bude izdata.

FAA će dopustiti Spacex-u samo pet orbitalnih lansiranja godišnje, kao i pet suborbital­nih lansiranja i testova.

Mnoge od predloženi­h promjena se odnose na Boca Chica Beach, obližnju javnu plažu koja je zatvarana tokom testiranja Starshipa. Zbog zatvaranja plaže Sierra Club i druge grupe tužili su vladine zvaničnike jer smatraju da se radi o kršenju ustava.

 ?? ?? Od Spacex-a se traže određene izmjene
Od Spacex-a se traže određene izmjene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina