Oslobodjenje

Džeko oborio rekord

- J. T.

igrači i stručni štab radimo za Bosnu i Hercegovin­u, siguran sam u naš rad i rezultati lagano dolaze, rekao je Petev i osvrnuo se da li se pokajao zbog dolaska na klupu zmajeva:

- Nisam nikada jer imam igrače iza sebe koji hoće da napreduju i koji napreduju iz utakmice u utakmicu i to je meni bitno.

Na pitanje o potencijal­nom produženju ugovora nakon plasmana u Ligu A unutar Lige nacija, selektor nije dao mnogo informacij­a.

- Ima vremena, kratak je bio kormilar bh. tima.

Naši igrači su bili zadovoljni pobjedom i trenutnim stanjem na tabeli.

- Uvijek je teško igrati protiv Finske, a s njom smo se često sastajali. Ima nekoliko brzih igrača i trebali smo biti bolje koncentris­ani u odbrani. Lako su nam dali dva gola, ali bilo je teško odigrati četiri utakmice za ovako kratko vrijeme i dali smo sve od sebe, kazao je stoper našeg tima Anel Ahmedhodži­ć.

- Podrška sa tribina nam je mnogo značila, navijači su nam dali vjetar u leđa. Odigrali smo kvalitetnu utakmicu i treba tako da nastavimo, da ostanemo na prvom mjestu u grupi. To nam je cilj. Imamo dobru ekipu i smatram da možemo to da ostvarimo, rekao je lijevi bek Eldar Ćivić.

Više golova

- Dobro smo otvorili utakmicu i dali gol iz penala, stvorili još nekoliko prilika. Međutim, primili smo dva gola iz kontri gdje smo morali bolje reagovati. Važno je da se nismo predavali, nastavili smo igrati i vratili se u igru. Drugo poluvrijem­e je takođe bilo teško, ali uspjeli smo postići gol i zasluženo pobijediti. Mogli smo možda i više golova dati, stvarali smo šanse, ali i protivnik je kvalitetan. Dobra utakmica i sretni smo zbog pobjede, riječi su veznjaka francuskog Strasbourg­a Sanjina Prcića.

- Odigrali smo odličnu utakmicu i pobijedili smo zajedno kao tim. Čestitam momcima na zalaganju. Najbitnije je da nemamo poraz, da smo prvi na tabeli. Međutim, nije još ništa završeno, imamo još dvije utakmice u septembru i nadamo se najboljem. Drago mi je da smo vratili publiku na tribine. Ona je prepoznala naš trud i nagradila nas je. Nadam se da će tako biti i u budućnosti, poručio je krilni napadač bh. tima Haris Duljević.

Uvijek je teško igrati protiv Finske, a s njom smo se često sastajali. Ima nekoliko brzih igrača i trebali smo biti bolje koncentris­ani, ističe Anel Ahmedhodži­ć

Edin Džeko je s dva pogotka protiv Finske stigao do brojke od 63 gola u dresu fudbalske reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e. Džeko je ovim pogocima prestigao legendarno­g Zlatana Ibrahimovi­ća, te je postao 30. najbolji strijelac u reprezenta­tivnom fudbalu u historiji i deveti kada su u pitanju Evropljani. Najbolji Evropljani­n je ujedno i najbolji strijelac u historiji - Cristiano Ronaldo sa 117 pogodaka. Ispred Džeke su još samo Ferenc Puskas (Mađarska) sa 84, Robert Lewandowsk­i (Poljska) sa 76, Sandor Kocsis (Mađarska) sa 75, Miroslav Klose (Njemačka) sa 71, te Gerd Müller (Zapadna Njemačka), Romelu Lukaku (Belgija) i Robbie Keane (Republika Irska) sa po 68. Iza Džeke je ostao Ibrahimovi­ć sa 62 postignuta pogotka za Švedsku.

- Što bi se reklo, igru briši, bodove piši. Kad pobijedimo, uvijek se nađe neka mana. Finska je ekipa koja zna šta radi i zna kako da igra, njihovom selektoru sam čestitao na svemu što su uradili. Naš selektor je tu kratko i momcima treba dati podršku. Na kraju je najbitnije da smo osvojili tri boda i da sada možemo na odmor, izjavio je Džeko nakon utakmice i dodao:

- Nakon naporne sezone svih nas, nije bilo lako igrati, oni su promijenil­i šest-sedam igrača i bili su svježiji, a mi smo se poslije njihovog drugog gola uspaničili i imali smo taj period u kojem smo se mučili, nakon čega smo promijenil­i taktiku i sve je bilo bolje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina