Oslobodjenje

Nakon 47 godina na Bilinom polju

Sejo Bajrić, biznismen iz Sydneya, ponosan je na navijače naše nogometne reprezenta­cije, ali i na igru zmajeva i pobjedu nad Finskom

- MIRZA DAJIĆ

Sejo Bajrić, Novotravni­čanin sa adresom u Sydneyu, nakon skoro pola stoljeća pratio je nogometnu utakmicu na Bilinom polju u Zenici. Prisustvov­ao je pobjedi naše reprezenta­cije nad selekcijom Finske u 4. kolu UEFA Lige nacija - divizija B.

Rekao nam je da je sretan što je nakon toliko godina bio na Bilinom polju i prisustvov­ao velikoj pobjedi zmajeva. Ali i ponosan zbog veličanstv­enog navijanja, atmosfere koja je vladala uoči, na samoj utakmici, ali i poslije nje. Poželio je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo 2024. koje se igra u Njemačkoj i da ovi divni navijači prate zmajeve.

Sejo je prisustvov­ao 4. oktobra 1972. prvoj utakmici igranoj na Bilinom polju. Bio je to meč između Čelika i Fiorentine u finalu Srednjoevr­opskog kupa. Bilo je to zvanično otvorenje tek izgrađenog stadiona i pobjeda Čelika s kojom je osvojio trofej. Za pobjedu je bio dovoljan jedan pogodak, a postigao ga je Mirsad Galijaševi­ć.

Poslije toga je još dvije godine sa zeničkom rajom Hansom, Macom i Osmanom gledao utakmice Čelika na Bilinom. Bilo je to protiv Sarajeva, Željezniča­ra,

Crvene zvezde i Dinama. Nakon 47 godina ponovo je imao priliku da bude tu. Ovaj put da navija za zmajeve.

Trbuhom za kruhom otišao je u daleku Australiju, gdje se odlično snašao. Uspješan je biznismen. Sa suprugom je došao u Bosnu da obiđe Zenicu, Sarajevo i Novi Travnik, u kojem je rođen.

Bajrić voli nogomet i putovanja. U Australiji je kao veteran igrao za klub Bosna iz Sydneya.

Popio je kafu u jednom ugostitelj­skom objektu blizu stadiona sa Faikom Kolašincem, ocem Seada Kolašinca, Jasminom Duvnjakom, delegatom u Domu naroda Federacije BIH i prof. Enesom Bikićem, prorektoro­m na Univerzite­tu u Zenici.

Previše loše pričate

Miralem Pjanić je u meču protiv Finske pružio fenomenaln­u partiju, ali sebe nije htio stavljati u prvi plan. Pored gola, upisao je i asistencij­u te je poručio da igra ne zavisi samo od jednog igrača.

- Nije se samo Pjanić čekao. Previše pričate i loše stvari govorite. Jedan igrač ne može da pravi razliku, pa i kad se izgubi, cijela ekipa treba preuzeti odgovornos­t, istakao je Pjanić i dodao:

- Mislim da smo na pravom putu, selektor je pronašao sistem koji nam odgovara i sada se trebamo dobro odmoriti i pripremiti za naredne utakmice.

 ?? ?? Na istočnoj tribini
Na istočnoj tribini
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina