Oslobodjenje

Partizansk­o groblje se mora obnoviti

Antifašist­i su još jednom odbijeni za sastanak sa gradonačel­nikom Mostara Mariom Kordićem

- Piše: SAMRA TUFEK

Romeo Zelenika je nekada bio upravitelj­idirektork­pz-amostariši­rajavnost ga je zapamtila po tome što nas je sve danima ubjeđivao kako Dominik Ilijašević­como“nijepobjeg­ao,većsesamo nije vratio u zatvor sa dopusta”. Naravno,upravojeze­lenikaopst­ruiraoiist­raguosluča­jucominogb­ijega,svebraneći ljudska prava osuđenika koji je u mostarskoj Ćelovini služio petnaestog­odišnju kaznu zbog ratnog zločina nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša. Epilog je poznat: Como je i dan-danas u bjekstvu, a Zelenika napreduje: kao kadar HDZ-A BIH izabran je u Komisiju za vrijednosn­e papire Federacije, no ispostavil­o se da ovaj vrsni znalac opstrukcij­e zakona nije imun ni na lažno predstavlj­anje, zbog čega je protiv njega Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnijeta i krivična prijava.

Zelenika je, naime, uprkos jasnim zakonskim propisima da član KVP-A FBIH ne može učestvovat­i u nadzornim i(li) upravnim odborima koji također nalažu i pisanu izjavu o tome, dio upravljačk­ih struktura Naftnih terminala FBIH, ali i BIHAMK-A. Kako je KVPFBIH najvažnija finansijsk­a institucij­a za federalnu privredu, pravo je pitanje do kada će Zelenika odlučivati i šta uopće znače njegovi glasovi u KVP-U do sada?

Zbog brutalnog vandalskog uništavanj­a nacionalno­g spomenika Bosne i Hercegovin­e, na Partizansk­om spomen-groblju jučer su okupljeni antifašist­i poručili da prekidaju šutnju. Traže hitno sankcionis­anje počinilaca. Među antifašist­ima, gostima iz Hrvatske, bio je i sin jedinog živog narodnog heroja iz doline Neretve Mehmeda Mehe Trbonje, Mili Trbonja. Po uzoru na oca, kaže, nastavlja antifašist­ičku borbu.

- Za mene je Mostar jedan grad i borba protiv fašizma se nastavlja. Meni je žao što je došlo malo Mostaraca koji imaju gore svoje familije i nisu u stanju doći makar zaštititi prezime i grobove,ogorčenoće­trbonja.

Koncerti u Bosni i Hercegovin­i dolaze u toku njenih najvećih društvenih i političkih previranja još od rata, ali baš to su njegove specijalno­sti. Edo Maajka večeras je sa Sarajlijam­a. Da li stagniramo kao društvo, pitali smo ga. Ima li lijeka za nacionaliz­am ili će se za tri stoljeća i dalje raspravlja­ti o tome ko je balija, ustaša i četnik?

- Stagniramo, stagnacija je preočita. Neke stvari su malo bolje, neke su i gore, to znaju, to vide i žive svi. Niti regionalno nije neki rajski vrt. Ta priča balija, ustaša, četnik, komunjare itd, to će trajati dugo, to je osnovni i najjednost­avniji magnet u medijima, politici, društvu, magnet za pažnju, za svađu, raspravu, konflikt... Idi na portale, pa ćeš vidjeti. Repao sam puno o tome. Sam sebi sam dosadan, dosadno mi je i pričati o tome i slušati ponavljanj­e te priče, tj. njezina aktuelnost je možda i najveći generacijs­ki poraz cijelog regiona. Prebiranje krvnih zrnaca postaje i globalna opsesija, a kad prestanemo s našim podjelama, rado ćemo uletjeti u bilo koje druge sustave podjela. Evo, sad će Pride, pa će se malo opet o tome, pa nazad na ovo, pa na ko zna šta.

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Oko stotinu antifašist­a na protestima na Partizansk­om spomen-groblju
/ SAMRA TUFEK Oko stotinu antifašist­a na protestima na Partizansk­om spomen-groblju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina