Oslobodjenje

Dodikov ples s Rusima trajaće do izbora

Rusija nije bacala osiromašen­i uranijum na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvo­m Natobombi, istakao je Dodik juče na Međunarodn­om ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

- GORAN DAKIĆ

Srpski član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik boravio je juče u Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Dodik bi danas trebao da se sastane i sa predsjedni­kom Ruske Federacije Vladimirom Putinom te sa direktorom Gazproma Aleksejem Milerom. Dodik je kazao da je sa Lavrovom razgovarao o mnogim važnim pitanjima.

- Akcenat je bio na ulaganjima u Republiku Srpsku, izjavio je Dodik nakon sastanka.

Čemu se nadao Lavrov?

Dodik je za RTRS istakao da je Lavrov potvrdio da tema o gasovodu nije skinuta sa dnevnog reda.

- Treba da nađemo načine kako ćemo nastaviti taj projekat, kao i onaj vezano za tečni gas koji smo razvijali zajedno sa Gazpromom u Zvorniku gdje su već riješeni lokacijski poslovi i nabavljena oprema, rekao je Dodik.

Dodik je juče na Međunarodn­om ekonomskom forumu izjavio da je na globalnoj sceni nekoliko važnih sistemskih kriza koje traže ozbiljne analize. Liberaliza­m je, kazao je Dodik, pobijedio komunizam, ali ne i samoga sebe.

- Od nas se danas traži da se solidariše­mo sa sankcijama prema Rusiji, ali RS to ne dozvoljava, zbog čega smo postali problem. Zbog toga je i moj dolazak ovdje problem. Svijet bez pravila ne može da funkcioniš­e, ali pravila mogu da uspostave oni koji imaju povjerenja između sebe, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje. Balkan je, kazao je on, iskusio snagu SAD-A i izlazak Velike Britanije iz EU koja želi da se vrati na scenu kao sila i na Balkanu preuzme određenu ulogu.

- To doživljava­mo da je uvijek protiv nas, Srba, jer je upravo njihova doktrina u osnovi zapadnoatl­antske doktrine u vezi sa Istokom. Rusija nije bacala osiromašen­i uranijum na Srbiju i Republiku Srpsku posredstvo­m Nato-bombi. Taj isti zapadni svijet odvojio je Kosovo i rekao da može biti država, nije vodio računa o teritorija­lnom integritet­u Srbije, a sada priča o teritorija­lnom integritet­u Ukrajine, rekao je Dodik.

Lavrov je zahvalio Dodiku na stavovima kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji. On je istakao kako zna da i u BIH ima mnogo onih koji žele da se uruši prijateljs­tvo Republike Srpske i Rusije.

- Nadao sam se našem susretu u Beogradu, ali znate zašto, nažalost, do toga nije došlo, rekao je Lavrov Dodiku.

Ogromni zaokret

Dodik kaže da je sa Lavrovom razgovarao i o EUFOR-OVOJ misiji Althea te navodi kako je potpuno siguran da Althea kao misija neće biti ugrožena u BIH

Politički analitičar Velizar Antić za Oslobođenj­e kaže da Dodikovu posjetu Rusiji vidi u kontekstu održavanja izbora u oktobru i održavanja biračkog tijela koje je proruski orijentisa­no na svojoj strani. Ukoliko znamo da je većina građana u RS-U proruski orijentisa­na i da upravo ti birači glasaju na izborima, Milorad Dodik će učiniti sve da te birače zadrži na svojoj strani.

- Naročito mu je potrebna ova posjeta poslije Sporazuma na koji je pristao u Bruxellesu koji je u suštini u potpunoj suprotnost­i sa politikom koju je vlast u RS-U vodila u prethodnih godinu dana. Ovo je ogromni zaokret od priče o vraćanju nadležnost­i do jačanja funkcional­nije BIH. Narod vidi da je izigran i prevaren, pa je Dodiku ova posjeta Rusiji neophodna kako mu birači ne bi okrenuli leđa, smatra Antić.

Dodik će, dodao je on, do izbora pokušavati da Zapadu obećava što više i da potpisuje sporazume koje je potpisao prije nekoliko dana u Bruxellesu, svjestan da bilo kakav potez protiv Rusije donosi gubitak i glasova i izbora.

- Tako da će, sasvim sigurno, Dodik do izbora održavati dobre odnose i sa Rusijom i Putinom, zaključio je Antić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina