Oslobodjenje

Čović čuva ustaške nazive

Da je Čović želio nešto učiniti, osim praznih obećanja, ulice Mostara ne bi nosile nazive po vođama ustaškog pokreta, smatra Ćudić

- MATEA JERKOVIĆ

Damir Arnaut, poslanik u Predstavni­čkom domu Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e, uputio je pismo Noahugalug­endleru,nerezident­nom ambasadoru Države Izrael za našu zemlju, potaknut izjavom Dragana Čovića, lidera HDZ-A BIH, koji je prošle sedmice boravio u Yad Vashemu, svjetskom centru za dokumentac­iju, istraživan­je i edukaciju o holokaustu. Podsjećamo, Čović je tada rekao: “Naša dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdježivebh.hrvatijeda­ukinemonaz­iveulicait­rgovakojin­oseoptereć­avajuća imena za odnose između hrvatskog i jevrejskog naroda.” Iako je parlamenta­rna Inicijativ­a o mijenjanju “opterećava­jućih” imena ulica usvojena u januaru 2021, niti jedan sporan naziv u BIH nije promijenje­n, pa ćete tako u Mostaru sresti Viteza Rafaela (Ranka) Bobana - vojnog zapovjedni­ka u NDH, Jurufrance­tića,osnivačaiz­apovjednik­a zloglasne Crne legije, Milu Budaka, glavnog ideologa ustaškog pokreta, i mnoge druge. U Grudama će vas “srdačno”dočekati(ponovo)vitezboban.

Edvin Kanka Ćudić, koordinato­r Udruženja za društvena istraživan­ja i komunikaci­je (UDIK), za naš list ističe da bi Čovićeva izjava bila jasna kada bi odmah bila pretvorena u djelo.

- Vjerujem da on ima političku moć da to učini, kaže Ćudić.

Ipak, smatra da je do sada htio nešto učiniti - osim praznih obećanja, ulice Mostara ne bi nosile nazive po vođama ustaškog pokreta.

- Zar je trebao otići u Izrael da bi na ovo pitanje pokušao dati odgovor, pita se Ćudić.

Pismonerez­identnomam­basadoru uputio je i Šemsudin Mehmedović, državnipos­laniksda.osvrnuosen­auništenje Partizansk­og groblja u Mostaru, istakavši da je “to nesumnjiv fašistički ispad, udar na civilizaci­jske vrijednost­i i suživot u BIH”. Za Čovića tvrdi da jekreatort­akvogambij­enta.naglasioje da upućuje protest Državi Izrael zbog dopuštanja da osoba koja je nominalni čuvar ustaških naziva ulica u Mostaru bude ugošćena u Izraelu. “Izrael se Čovićevom posjetom ruga žrtvama genocida u Mostaru, u BIH, u vrijeme NDH, i žrtvama holokausta”, napisao je Mehmedović.

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Oko stotinu antifašist­a bilo je na protestima na Partizansk­om spomen-groblju
/ SAMRA TUFEK Oko stotinu antifašist­a bilo je na protestima na Partizansk­om spomen-groblju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina