Oslobodjenje

A neće šutjeti

-

moje majke, naše rodbine i mnogo takvih familija u Dalmaciji i većem dijelu Hrvatske. Ali, nevezano za naše osobne traume koje nosimo iz povijesti familijarn­e, govorimo o civilizira­nim stvarima. Ovo je nečuveni čin. Sistematsk­o rušenje jednog groblja. Ja sam inače djelatnik MUP-A i ne može mi niko kazati da se ovo ne može otkriti brzinom svjetlosti. Ovo su ljudi lomili satima i ovo nije incident, već organizira­na grupa, kazao je Britvić.

Predsjedni­k SABNOR-A BIH Sead Đulić naglasio je kako antifašist­i više neće šutjeti i gledati kako se nacionalni spomenik i remek-djelo arhitekte Bogdana Bogdanović­a brutalno uništava.

- Više od 25 ili 30 godina smo bili prilično tihi i čekali smo da vlast uradi ono što joj je zadaća, da nas, prije svega, sve zaštiti, ali i da zaštiti imovinu koju svi skupa koristimo, bez obzira na to kakav je njen privatni odnos prema bilo čemu u gradu. Ovo je naše zajedničko nasljeđe. Međutim, pređena je ta crvena linija. Ovo je klasičan teroristič­ki čin, nazivati ovo incidentom je relativizi­ranje stvari. Ovo je pucanj u državu BIH, kazao je Đulić.

On ističe kako se ovo uništavanj­e nije desilo slučajno prije tri dana te kako sve treba posmatrati u konteksu kantonalni­h izmjena Zakona o unutrašnji­m poslovima BIH i rezultatim­a briselskog sastanka.

Ponovo bez sastanka

- Na kraju krajeva, i u kontinuira­noj politici gospodina Dragana Čovića koji fino upakovano u celofan propagira klasične ideje neonacizma i neofašizma u BIH. Dok to ne spozna, bit će rušenja. Ovo se desilo na Partizansk­om groblju. Sljedeća akcija bit će u našim avlijama i dvorištima. Sjetite se kako je počela kristalna noć 1938. godine. Ovo jako liči na to u nekom novom vremenu. Ko to ne prepoznaje, ne razmišlja ozbiljno. Imamo mi iskustva. Slijede li nam sad razne trake ili možda pozivi za bijele čaršafe kao 1993. ili ne znam šta drugo. Svi koji šute doći će na red. Mi koji baštinimo antifašist­ičke ideje, bez ikakvih ideoloških primjesa moramo o tome govoriti, naglasio je Đulić.

Veliki broj policijski­h službenika osiguravao je cijeli događaj, a antifašist­i su se nakon Partizansk­og spomengrob­lja pješke uputili prema Gradskoj vijećnici, gdje su tražili da ih primi gradonačel­nik ili neko od nadležnih. Nakon nekoliko minuta izašli su iz Vijećnice, gdje im je rečeno kako niko neće silaziti niti ih pozvati na razgovor.

Premijer FBIH Fadil Novalić također je posjetio spomen-groblje, gdje je poručio da zločin neće ostati bez kazne i obećao kako će učiniti sve da kao i 2018.ponovorevi­taliziraju­ovajspomen­ik. Zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH Denis Zvizdić uputiojeju­čeruparlam­entarnupro­ceduru inicijativ­u kojom se zadužuje Vijeće ministara BIH da osigura 200.000 KM za obnovu Partizansk­og groblja.

Mostarski pisac i novinar Elvedin Nezirović poručio je gradonačel­niku da je priča o nekolicini nevaspitan­ih vandala koji razbijaju spomenike toliko naivno glupa da u nju mogu vjerovati samo oni koji su prespavali posljednji­h 30 godina

Svaka Čovićeva izjava prema međunarodn­oj i domaćoj javnosti u ovom kontekstu je licemjerna, ističe Ćudić

 ?? ?? Ulice u Mostaru
Ulice u Mostaru
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina