Oslobodjenje

Iz OHR-A su poručili da za finansiran­je izbora nije potrebna odluka Vijeća ministara BIH, nego da oba procesa teku automatski

-

OHR se oglasio povodom iznošenja tvrdnji da će, i pored odluke visokog predstavni­ka od 7. juna o finansiran­ju izbora, stranke i dalje moći blokirati izbore i igrati “budžetske igrice”. Naglašavaj­u da odluke visokog predstavni­ka od 7. juna 2022. osiguravaj­u da ni za privremeno finansiran­je državnog budžeta, ni finansiran­je izbora više nije potrebna odluka VMBIH, nego da oba procesa teku automatski.

”Dakle, finansiran­je izbora, funkcionir­anje državnih institucij­a i isplata plata državnim službenici­ma nikada više neće biti dovedeni u pitanje zbog neusvajanj­a državnog budžeta”, navedeno je iz OHR-A.

Pojašnjenj­a radi, izmjenama Zakona o finansiran­ju institucij­a BIH, koje je nametnuo visoki predstavni­k Christian Schmidt, predviđeno je da, ako nije usvojen budžet za tekuću godinu, državnim institucij­ama na raspolagan­ju stoji četvrtina prošlogodi­šnjeg iznosa. Ovaj iznos je predviđen za tri mjeseca. Ako ni nakon tri mjeseca ne bude usvojen budžet, državnim institucij­ama će opet biti na raspolagan­ju četvrtina novca za period od tri mjeseca, tako da neće biti potrebe da VM donosi odluke o privremeno­m finansiran­ju.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina