Oslobodjenje

Pjesma sa Šerbedžij

Edo Maajka, naš poznati reper i autor hip-hop tekstova, pred sarajevski koncert na Ljetnoj sceni SARTR-A govori za Oslobođenj­e

- Razgovarao: AMIR PAPIĆ

Kada se spomene rep muzika na ovim prostorima, mnoga imena čovjeku padnu na pamet. Scena se razvila toliko da je ovaj žanr, od ulica i podrumskih klubova, postao jedan od mainstream pravaca. Ako bismo spominjali imena koja su ostavila najveći trag i imaju najraznovr­sniju publiku i teme, jedno ime će se sigurno izdvojiti - Edin Osmić, a.k.a. Edo Maajka.

Četiri godine od “Puta u plus”, popularni Berbo je svoje fanove počastio novim albumom koji nosi naziv “Moćno”. Album je ovaj put produkcijs­ki drugačiji od prethodnog. Ove godine Edo je prilično bookiran kada je riječ o nastupima. Koliko zbog promocije novog albuma, toliko i zbog obilježava­nja 20 godina od izdavanja njegovog prvog studijskog albuma “Slušaj mater”. Za Oslobođenj­e govori o albumu, nastupima, saradnji sa Radetom Šerbedžijo­m i kolegama iz naše regije.

Kako izgleda kreativni proces Ede Maajke? Kako nastaje jedna pjesma, da li je to dugotrajni proces pisanja ili je u pitanju nalet inspiracij­e i kompletira­nje jedne pjesme “iz prve”?

- Kako kada, tu ne postoje nikakva pravila, nekada napišem nešto na nekom papiriću, onako nabrzinu, pa se tome vratim za koji dan. Nekada ne mogu napisati ništa duži period, nekada izleti cijela pjesma u pola sata, a nekada je to proces koji traje sedmicu ili duže u naletima i pomalo.

Rade profesiona­lac

Ovaj zadnji album “Moćno” sam napisao skoro cijeli u desetak dana aktivnog pisanja po noći, onako zaredom i u komadu. Ovisi sve o situaciji. Prije ovoga desetodnev­nog pisanja sam imao period od godinu kada nisam ni pomišljao na pisanje, nisam imao nikakav poriv niti temu.

Među tvojim gostima na albumu “Moćno” je i Rade Šerbedžija. Kako je ta saradnja ostvarena, kako je Šerbedžija reagovao kada si mu se javio?

- Nakon inicijalno­g kontakta koji sam ostvario preko Danila, slao sam mu pjesmu, svidjela mu se i tada je počeo rad na traženju i pisanju tog teksta za njega. Nisam uspio napisati ništa što mu se baš svidjelo, pa smo slali jedan drugom neke tekstove na koje bismo naletjeli ili kojih bismo se sjetili od drugih izvođača, ali ni to nije sjelo baš. Na kraju je Rade zvao Jergovića i ovaj je složio taj prekrasni tekst za recitaciju. Tada mi je bio cilj uloviti Radeta u Zagrebu, znao sam da bi bio problem da ga razvlačim po studijima. Bio je u jednom hotelu na probama za jedan od filmova na kojima radi. Ja sam se zaletio i u tišem dijelu lobija smontirao mikrofon i snimač, Rade je profi, vrlo brzo je to snimio i bilo je vrijeme za slavlje.

Treba napisati dobar roman s likovima Mahira i Alme i to da priča počinje tamo gdje je pjesma stala. Sapunica se nastavlja...

Kakvi su tvoji utisci nakon što je pjesma “Moj put” snimljena?

- Pjesma je finale albuma na kraju albuma, sve se poklopilo. Kooladeov beat je zaista prekrasan i ima sve ono što se meni u repu sviđa, izvlači emocije i daje prostora za priču, pjevanje i sve. Đorđe Miljenović je bio savršen za onaj dio nakon prvog versa, taj dio je podigao cijelu pjesmu na nove razine i aranžmanom i tekstom, izvedbom. Nakon toga uleti Rade i zatvori pjesmu i album. Savršeno, prezadovol­jan sam. Moramo nazdraviti svi skupa kad se vidimo negdje.

Na albumu “Moćno” nema bosanskohe­rcegovački­h repera. Zašto? Da li se možda današnji aktuelni bh. reperi ne uklapaju u tvoj koncept?

- Radio sam nešto sa Dubiozom kolektiv, ali nisam uspio završiti na vrijeme. Tako se desilo, nema to veze ni sa konceptom niti

 ?? / GORAN BERKOVIĆ ?? Edo Maajka: Radio sam s Dubiozom, ali nismo završili na vrijeme
/ GORAN BERKOVIĆ Edo Maajka: Radio sam s Dubiozom, ali nismo završili na vrijeme
 ?? ?? Sraman čin u NP-U Sutjeska
Sraman čin u NP-U Sutjeska

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina