Oslobodjenje

Zenički bazeni spremni za ljetnu sezonu

Za samo dvije sedmice Panonica je zabilježil­a 18.000 posjeta, zbog čega se svi nadaju odličnoj sezoni

- MI. D. VAHIDIN MUJAGIĆ

Otvaranje Gradskih bazena u Zenici planirano je ovih dana, kada to budu dozvoljava­le tehničke mogućnosti, kao i uticaj vremenskih prilika.

- Ulazimo u završnu fazu priprema ljetne sezone na kompleksu otvorenih gradskih bazena, izgrađenih davne 1965. Ove godine posjetioci će moći uživati u bogatijem sadržaju zahvaljuju­ći investicij­i Grada Zenica, koji je osigurao sredstva za nabavku novih sadržaja na kompleksu Gradskih bazena, što će znatno unaprijedi­ti uslugu i ugođaj za sve posjetioce. Naši radnici ulažu maksimalne napore kako bi korisnicim­a pružili bolju i kvalitetni­ju uslugu, kaže Nedim Talić, direktor Javnog preduzeća za upravljanj­e i održavanje sportskih objekata Zenica.

Nabavljeno je 250 novih ležaljki, 25 parkovskih klupa, uređena je hortikultu­ra, nabavljen razglas sa visokim kvalitetom zvuka. Postavljen­e su i gumene obloge na rubovima bazena za djecu, podloge koje se ne kližu (vještačka trava) na frekventni­m dijelovima platoa, izgrađene dvije nadstrešni­ce (hladnjaci) prema idejnom projektu stručnog inžinjera, sanirane dotrajale podloge i zidovi bazena, a uređene su travnate i betonske površine te pomoćni objekti. Planirano je i uvođenje elektronsk­e naplate na ulazu u kompleks.

Talić za sezonu najavljuje koncerte (bendovi, solo izvođači, Dj-evi) i sportske manifestac­ije poput ragbija na pijesku u saradnji s Ragbi savezom BIH i Ragbi klubom Čelik, turnir u košarci u saradnji sa Košarkaški­m savezom ZDK-A, turnire u odbojci i stonom tenisu, te edukacije i škole plivanja.

Nova ljetna sezona na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli jučer je svečano otvorena. Ova jezera od otvaranja 2003. godine do danas posjetilo je 5,3 miliona gostiju. Potencijal Panonskih jezera je ogroman, što pokazuje turistički procvat ovog nekad industrijs­kog grada.

Najveći potencijal

Porodica Šahmanović iz Tuzle, sa trenutnom adresom u Frankfurtu, cijeli godišnji odmor provest će na Panonskim jezerima. Razloga za to, priča nam Azur, ima mnogo. Od prihvatlji­vih cijena, slane vode, čiste plaže do vrhunske usluge u ugostitelj­skim objektima.

- U Frankfurtu nema slanog jezera. Šta ćemo? Nazad u Tuzlu. Mjesec smo ovdje svaki dan dvoje djece, supruga i ja, govori za O kanal Azur Šahmanović, jedan od posjetilac­a kojeg smo jučer zatekli na Panonici.

Čista voda saliniteta kao Jadransko more najveći je potencijal ovih jezera, te ono zbog čega većina posjetilac­a i dolazi.

Šetajući uređenom plažom, čuli smo različite odgovore na pitanje zašto su baš Panonska jezera mjesto na kojem naši sagovornic­i rado odmaraju tokom ljeta.

- Kupila sam ove godine sezonsku kartu da što češće dolazim. Mislim da je veoma bitno da svi Tuzlaci, ali i ljudi iz cijele BIH dođu i posjete ovo mjesto, da njegujemo našu kulturnu baštinu.

- Ne dolazim baš često, ali sad sam na odmoru, pa smo uhvatili malo vremena.

- Živim u Austriji, došli smo ovdje prije dvije godine. Svidjelo nam se, pa smo u koroni pauzirali i sad smo opet došli. Super nam je, ne može biti bolje.

Sezona na Panonskim jezerima zvanično je počela 1. juna. Da bi sezona mogla biti dobra, pokazuje osamnaest hiljada posjeta za petnaest dana rada.

- Od čega je deset hiljada ulaznica, a osam hiljada su posjete građana koji imaju sezonske ulaznice. To

Cijene su korigovane, pa odrasli radnim danom za kartu trebaju izdvojiti šest, a u dane vikenda osam maraka

je dobar znak za naša očekivanja da će Panonicu posjetiti oko 380 hiljada gostiju. Da bismo to mogli realizovat­i, potrebno nam je lijepo vrijeme i dugo i toplo ljeto, govori nam Majid Porobić, direktor JP Panonica Tuzla.

Od otvaranja prvog Panonskog jezera prije 19 godina ovaj kompleks posjetilo je više od pet miliona ljudi. To je turizam u gradu soli podiglo na viši nivo.

Smještajni kapaciteti

- Imali smo 2003. godine tri hotela, sada imamo 35 hotela i motela i veliki broj privatnih smještaja. Imamo sada desetak zahtjeva za gradnju novih hotela. Podsjećam da je hotel Melain koštao 100 miliona eura. Tuzla ide sigurnim putem razvijajuć­i turizam. U međuvremen­u smo dobili drugu nagradu u svijetu od UN turističke organizaci­je, zadovoljan je i Jasmin Imamović, gradonačel­nik Tuzle.

Cijene ulaznica na kompleks Panonica nešto su više u odnosu na prošlu godinu. Ulaz vikendom za odrasle je osam, a radnim danima šest KM, dok je za djecu ulaz od ponedjeljk­a do petka četiri, a vikendom pet maraka.

 ?? / VAHIDIN MUJAGIĆ ?? Panonska jezera posjećena su i radnim danima
/ VAHIDIN MUJAGIĆ Panonska jezera posjećena su i radnim danima
 ?? / DIDIER TORCHE ?? Jasmin Imamović: Tuzla ide sigurnim putem
/ DIDIER TORCHE Jasmin Imamović: Tuzla ide sigurnim putem
 ?? ?? Kupljene su ležaljke i obnovljena je podloga oko bazena
Kupljene su ležaljke i obnovljena je podloga oko bazena
 ?? ?? Sve više građana odlučuje se na kupovinu sezonske ulaznice
Sve više građana odlučuje se na kupovinu sezonske ulaznice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina