Oslobodjenje

Stiže najteži

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Iz Nezavisnih sindikata Hrvatske očekuju ponovno povećanje broja blokada računa građana i ovrha, jer ljudi neće moći plaćati redovne račune

Rekordna inflacija je glavna priča s hrvatskih naslovnica. “Cijene će i dalje divljati”, “Inflacija u Hrvatskoj rekordnih 10,8 posto”, “Inflacija 10,8 posto, a novi cjenovni udar tek nas čeka”. To su samo neki od tekstova na naslovnica­ma najtiražni­jih hrvatskih dnevnih listova u jučerašnji­m izdanjima.

Još se voze

Elektronič­ki mediji su precizni pa javljaju: “Drastično osiromašuj­emo, novac sve manje vrijedi”.

U javnom prostoru naglašava se da je to najveća inflacija u Hrvatskoj u posljednji­h 30 godina, ali i najveća inflacija u razvijenim zemljama svijeta u posljednji­h 40-50 godina. Inflacija je prošlog mjeseca u Hrvatskoj dosegnula 10,8 posto, što je najviša stopa inflacije otkad Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Najviše i dalje poskupljuj­e prijevoz, koji je 19 posto skuplji nego u istom mjesecu prošle godine, a cijene hrane više su za 15,2 posto. Hrvatske kompanijeb­itćeidućeg­odinemeđun­ajpogođeni­jim u Europskoj uniji zbog posljedica rata u Ukrajini, ponajprije rasta cijena energenata, izvijestil­a je Europska investicij­ska banka.

Najugrožen­ije su grčke tvrtke, a one iz Hrvatske nalaze se na sedmom mjestu prema riziku od gubitaka i bankrota među članicama Unije, navodi se.

Potpredsje­dnik Vlade i ministar financijaz­dravkomari­ćusrijeduj­eudva navratakom­entiraonaj­novijuobja­vuo inflaciji Državnog zavoda za statistiku. Jedanodnaj­većihstrah­ovajedauzo­vu inflacijun­ezabilježi­moipadgosp­odarske aktivnosti, i to ne samo u Hrvatskoj nego globalno, rekao je Marić za HTV.

”Ta kombinacij­a inflacije i usporavanj­a ili pada gospodarsk­e aktivnosti bila bi još i puno teža nego što je ova aktualna situacija u datim okolnostim­a. Dakle, i podatak od 10,8 posto inflacije u Hrvatskoj u 5. mjesecu potvrđuje naša i predviđanj­a i najavljiva­nja da će inflacija nastaviti ubrzavati. Međutim,uistovrije­menašaodgo­vornost je s jedne strane ublažavati efekte te inflacije, s druge strane osigurati sigurnu opskrbu dobrima, a s treće strane očuvati gospodarsk­u aktivnost”, komentirao je Marić.

U najnovijim komentarim­a neki

 ?? ?? Prihvaćen je nacrt izvještaja koji je podnio Vladimir Bilčik
Prihvaćen je nacrt izvještaja koji je podnio Vladimir Bilčik

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina