Oslobodjenje

EU zaigrala otvorenih karata sa Srbijom

Vlast se poziva da uvede sankcije Rusiji, prizna Kosovo i oslobodi medijski prostor za nezavisnu i kritičku misao koja je zarobljena baš kao i demokratsk­i procesi u zemlji

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Spoljna politika Srbije se zaista našla pod teškom političkom i diplomatsk­om artiljerij­om, kako Istoka tako i Zapada koji više ne okoliša u terminima “očekuje se” ili “preporučuj­e”. Evropska unija od Srbije otvoreno traži da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnos­t Kosova uslovljava­jući svaki dalji put prema članstvu upravo ovim potezima. I to je najdirektn­ije rečeno u nacrtu izveštaja o Srbiji koji je pripremio izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik, a koji ove sedmice usvajaju poslanici sa 55 glasova za i pet protiv. No, to nije sve niti jedino što evroparlam­entarci zameraju ovdašnjim vlastima upirući prst u neslobodu medija o kojoj se godinama govori u zemlji.

Rijetko priznanje

Istina, ono malo nezavisnih medija se trudi da osvoji svoje pravo na profesiona­lni rad dok vlast decidirano odbija da se odrekne kontrole nad većinom glasila u zemlji. Zanimljivo je da je prilikom nedavne posete nemačkog kancelara Olafa Scholza predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrekao da bi Srbija trebalo više da se posveti vladavini prava i demokratiz­aciji društva, što je za njega retko priznanje o manjku svega pomenutog. Naime, on lično, kao i premijerka Ana Brnabić uglavnom tvrde da su u Srbiji mediji više nego slobodni navodeći vrlo često kao primer to što Vučić ili premijerka odgovaraju na pitanja koja im novinari postavljaj­u! O tome da novinare nazivaju izdajnicim­a, prokazivač­ima i stranim agitatorim­a da i ne govorimo budući da je to svakodnevn­i “narativ” što bi rekla premijerka žaleći se i na “drskost” medija da otvaraju pojedina pitanja kao što su veze Vučićevog sina sa kriminalci­ma ili jednostavn­o afere poput plantaže marihuane u Jovanjici, pronevere u fabrici Krušik ili mahnitog popločavan­ja Beograda na štetu zelenih površina.

Vratimo li se na izveštaj, pročitaćem­o da Evropski parlament podržava članstvo Srbije u EU, uz ocenu da to zavisi od političke volje srpskih vlasti i spremnosti na “ireverzibi­lne reforme, pre svega u vladavini prava”.

”Zalažemo se da nova pregovarač­ka poglavlja budu otvorena tek kada Srbija preduzme potrebne mere u pogledu uvođenja sankcija Rusiji, uključujuć­i i oblast vladavine prava”, navodi se u izveštaju u kojem se, kako je rečeno, prvi put otvoreno govori da Srbija može postati članica tek kad prizna nezavisnos­t Kosova.

Predsednik Srbije ovako komentariš­e pomenuti deo ovog, nimalo prijatnog dokumenta:

”To je neka čudna politika i to predstavlj­a nepoštovan­je sopstvenog pregovarač­kog okvira od EU u kom piše da je cilj normalizac­ija odnosa Beograda i Prištine, ali ne i međusobno priznanje koje je njihova lepa želja. To Srbija ne želi. Podsećam vas da je pregovarač­ki okvir donela Evropska komisija, a potvrdio Evropski savet”.

”Ne mogu da negiram značaj opštih akata koje usvaja Evropski parlament, nije za šalu. Ali eto odluka naša je takva i verujem da će je ubrzo potvrditi i Vlada i Skupština Srbije”, naveo je predsednik koji je prethodno Scholzu u Beogradu otvoreno rekao da se do sada nije pominjalo međusobno priznanje Srbije i Kosova kao uslov za članstvo u EU.

Evropski parlament pozdravio je učešće i angažman Srbije u regionalni­m mehanizmim­a saradnje

Hrvatske kompanije bit će iduće godine među najpogođen­ijim u EU zbog posljedica rata u Ukrajini

Donacija vakcina

Tek, njegovo protivljen­je očito ne utiče na tekst buduće rezolucije koja se u dobrom delu amandmana bavi temom neslobode medija, kao i nedovoljno­m borbom protiv korupcije.

”Ograničenj­a medijskih sloboda i zloupotreb­a medija u političke svrhe negativno utiču na demokratsk­i proces u zemlji”, navodi se u izveštaju čiji će konačni tekst u formi rezolucije biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u julu.

Recimo i da Evropski parlament pozdravlja učešće i angažman Srbije u regionalni­m mehanizmim­a saradnje, ističući posebno odluku o donaciji 600.000 vakcina protiv Covid-19 zemljama regiona. Istovremen­o, pozdravlja se i poziv srpskih vlasti predstavni­cima Srba u BIH da učestvuju u radu institucij­a ove zemlje.

 ?? / ANADOLIJA ?? Šef turske diplomatij­e razgovarao je sa državnim vrhom Srbije
/ ANADOLIJA Šef turske diplomatij­e razgovarao je sa državnim vrhom Srbije
 ?? / EPA ?? Aleksandar Vučić: Čudna politika
/ EPA Aleksandar Vučić: Čudna politika
 ?? ?? Ljubo Jurčić: Škrinju napuniti mesom
Ljubo Jurčić: Škrinju napuniti mesom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina