Oslobodjenje

Egionalnu saradnju

Mevlut Cavusoglu je tokom jučerašnje posjete Beogradu najavio trilateral­ni sastanak Turska - Srbija - Bosna i Hercegovin­a

-

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je nakon sastanka sa srbijanski­m kolegom Nikolom Selakoviće­m kako regionalna saradnja “u ovom osjetljivo­m vremenu treba mnogo više da bude u prvom planu, što mi i podstičemo”, te najavio skoru posjetu predsjedni­ka Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji, javila je Anadolija.

Cavusoglu je u Beogradu razgovarao sa predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem, premijerko­m Anom Brnabić, predsjedni­kom Skupštine Ivicom Dačićem, te Selakoviće­m.

Cavusoglu je kazao da je razgovaran­o i o regionalni­m pitanjima.

”Izrazili smo spremnost za održavanje trilateral­nog sastanka Turska - Srbija - Bosna i Hercegovin­a”, rekao je on.

Turski ministar vanjskih poslova je podsjetio na to da je razgovaran­o i o dijalogu između Beograda i Prištine, te naglasio da Turska podržava put Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.

”Srbija je važan akter s aspekta regionalne stabilnost­i”, naveo je Cavusoglu.

Odnosi između Srbije i Turske nalaze se na istorijsko­m vrhuncu, izjavio je Selaković nakon razgovora s Cavusogluo­m.

Dodao je da su razmijenil­i mišljenja o nizu važnih tema poput ekonomske saradnje, značajnih projekata, investicij­a, energetike, kulturne saradnje, konzularni­h odnosa, ali i drugih bitnih regionalni­h tema.

Izrazio je zahvalnost Cavusogluu i Turskoj koja, kako je kazao, ulaže značajne napore na planu unapređenj­a političkih i ekonomskih odnosa dviju država.

”Ovo je bila prilika da razgovaram­o o situaciji u svetu i regionu. Pominjući potrebe, kako bilateraln­e tako i višestrane regionalne saradnje koju Turska prepoznaje u našoj inicijativ­i Otvoreni Balkan, koju pokušavamo da razvijamo zajedno sa Severnom Makedonijo­m i Albanijom”, kazao je Selaković, te napomenuo da su afirmisali podršku teritorija­lnom integritet­u BIH i Dejtonskom sporazumu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina