Oslobodjenje

NATO želi ojačati dugoročnu odbranu

Predstojeć­i samit u Madridu će biti transforma­cijski za euroatlant­sku sigurnost, poručio je Stoltenber­g

-

Predstojeć­i samit lidera NATO-A biće transforma­cijski za euroatlant­sku sigurnost, rekao je jučer generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenber­g, javila je Anadolija. Stoltenber­g je u obraćanju novinarima u Bruxellesu uoči drugog dana sastanka ministara odbrane zemalja NATO-A govorio o samitu lidera koji je zakazan za 29. i 30. juni u Madridu.

Postavljen­i temelji

Kako je kazao, samit lidera NATO-A bit će transforma­cijski u kontekstu euroatlant­ske sigurnosti jer će ojačati dugoročnu odbranu i odvraćanje ovog vojnog saveza kako bi bio u stanju da se suoči sa izazovima, kako je rekao, sve opasnijeg svijeta. Prema Stoltenber­govim riječima, ministri odbrane NATOA već su postavili temelje kako bi nastavili pružati značajnu podršku Ukrajini.

Na jučerašnje­m sastanku razgovaral­o se o tome kako modernizir­ati NATO te o potrebi za povećanjem izdataka za odbranu, kao i jačanju partnerstv­a sa Japanom, Južnom Korejom i Novim Zelandom. Ministri su razgovarat­i i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvo u NATO-U.

Američki ministar odbrane Llyod Austin prije sastanka je kazao da su obje države veoma sposobne i da dijele iste temeljne vrijednost­i kao i ostali saveznici.

Njemačka će Ukrajini krajem jula isporučiti višecijevn­e raketne bacače, najavila je ministrica odbrane te zemlje Christine Lambrecht. Ona je potvrdila da njena zemlja može početi s isporukom obećana tri višecijevn­a raketna bacača Ukrajini krajem jula. Dodala je da obuka na ovim višecijevn­im raketnim bacačima može početi već krajem juna.

Stigli helikopter­i

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad također je najavio da je pet helikopter­a koje je Slovačka donirala Ukrajini bezbjedno stiglo na odredište. Pomoć je uključival­a četiri helikopter­a Mi-17 i jedan helikopter Mi-2 koje je slovačka vojska već zamijenila letjelicam­a UH-60M.

Ministri odbrane NATO-A razgovaral­i su u srijedu s ukrajinski­m kolegom Oleksijem Reznikovim o tome kako nastaviti pružati značajnu podršku Ukrajini.

Američki ministar odbrane Llyod Austin istakao je da su

Švedska i Finska veoma sposobne države

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina