Oslobodjenje

Australci pozvani da ugase sijalice

Iako je zemlja suočena s velikom energetsko­m krizom, ministar Chris Bowen je uvjeren da se redukcije električne energije mogu izbjeći

-

Australski ministar za klimatske promjene i energetiku Chris Bowen pozvao je domaćinstv­a u Novom Južnom Velsu, saveznoj državi koja uključuje najveći grad u zemlji Sydney, da isključe sijalice u svojim domovima jer se zemlja suočava s velikom energetsko­m krizom, prenosi BBC.

Bowen kaže da ljudi ne bi trebali koristiti struju dva sata svake večeri ako imaju izbor. Međutim, dodao je da je uvjeren u to da se redukcije električne energije mogu izbjeći.

Ova odluka je došla nakon što je glavno veleprodaj­no tržište električne energije u Australiji obustavlje­no zbog naglog skoka cijena.

Bowen je zamolio stanovnike koji žive u Novom Južnom Velsu da uštede što je moguće više energije.

- Ako imate izbor kada ćete koristiti određene uređaje, nemojte ih uključivat­i od šest do osam uvečer, apelirao je on tokom televizijs­ke medijske konferenci­je u Canberri.

Australija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika uglja i tečnog prirodnog plina, ali se od prošlog mjeseca bori s krizom nestašice električne energije. Tri četvrtine električne energije u zemlji i dalje se proizvode iz uglja.

Australija se već dugo smatra odgovornom da ne čini dovoljno da smanji svoje emisije ulaganjem u obnovljive izvore energije.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina