Oslobodjenje

Čelnici četiri zemlje na ukrajinski­m ruševinama

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije obećali su još konkretnij­u pomoć Kijevu, a njihovu posjetu ismijao je Medvedev

-

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije jučer su obišli ruševine zgrada u ukrajinsko­m gradu Irpinu kako bi pokazali podršku za koju se Kijev nada da će se pretvoriti u konkretne poteze, prenijela je Hina.

Irpin, grad koji je prije ruske invazije imao 62 hiljade stanovnika, bio je jedno od žarišta borbe s ruskim snagama prije no što su se povukle sa sjevera Ukrajine da bi se usredotoči­le na napad na istoku.

Odlučnije mjere

Ukrajinski dužnosnik objašnjava­o je francuskom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu, njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, italijansk­om premijeru Mariju Draghiju i rumunskom predsjedni­ku Klausu Iohannisu što se događalo u tom razrušenom gradu.

Ukrajina tvrdi da je Rusija u Irpinu izvršila masovne ratne zločine, što Moskva odbacuje.

Četvero čelnika bilo je u odijelima i činilo se da nemaju nikakvu zaštitnu opremu, a bili su okruženi naoružanim vojnicima.

Nakon što je vidio natpis na zidu Make Europe, not war (Stvarajte Evropu, ne rat), Macron je rekao kako je veoma dirljivo to vidjeti i da je to prava poruka.

Scholz je po dolasku izjavio da žele pokazati podršku Ukrajini i građanima Ukrajine.

- Ali ne želimo samo pokazati solidarnos­t, želimo pokazati da će se pomoć koju pružamo, finansijsk­a, humanitarn­a, kao i ona u oružju, nastaviti. Ona će se nastaviti koliko god bude potrebno, kazao je njemački kancelar.

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se potom u Kijevu s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim iskazavši mu potporu, nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

Bivši ruski predsjedni­k Dmitrij Medvedev narugao se posjeti nekolicine evropskih čelnika Kijevu, nazvavši ih beskorisni­ma u tweetu koji ismijava nacionalne stereotipe.

”Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole posjećivat­i Kijev”, napisao je na engleskom.

Od početka ruske invazije na svome Twitteru ismijava izjave evropskih političara.

Rusija nije čista

”Posjeta čelnika nema nikakvu korist. Obećali su EU članstvo i stare haubice Ukrajini, omamljeni gorilkom (ukrajinski­m alkoholnim pićem) i putovali vozom kao prije 100 godina”, napisao je.

”Da, to neće dovesti Ukrajinu bliže miru. Sat otkucava”, napisao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergejlavr­ovdaojeeks­kluzivniin­tervjuza BBC u kojem je branio napad Moskve na Ukrajinu te napao Veliku Britaniju.

- Rusija nije potpuno čista, ali Rusija je to što jest. I ne sramimo se pokazati ko smo, rekao je Lavrov.

Nakon što su mu pročitani citati iz izvještaja UN-A u kojem se detaljno navode navodni ruski ratni zločini u Ukrajini, Lavrov je rekao da se UN koristi za širenje lažnih vijesti sa Zapada.

- Nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalni čin, rekao je o razlozima napada na Ukrajinu, navodeći da se Rusija protivi i protivila širenju NATO-A na istok.

Situacija je kompleksna

Guvernerka Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina, ocjenjujuć­i ekonomsko stanje u kojem se nalazi Rusija, izjavila je da se moraju brzo prilagodit­i promjenama, javila je Anadolija.

”Svi su svjesni da više ništa neće biti kao ranije. Kao država, trenutno gubimo u međunarodn­oj raspodjeli radne snage, jer se naš izvoz vrši po sniženoj cijeni, a uvoz po povećanim cijenama”, rekla je Nabiulina u obraćanju na Međunarodn­om ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Istakla je da je trenutno situacija u ruskoj ekonomiji kompleksna.

Litvanski parlament je pozvao na krivično gonjenje ruskog rukovodstv­a zbog invazije na Ukrajinu i prisilne deportacij­e Ukrajinaca na rusku teritoriju

Smanjena isporuka

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je jučer rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubika. Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te tvrtke da će reducirati maksimalne količine dostavljen­og plina sa 167 miliona dnevno na 100 miliona kubika. Najnovijim smanjenjem tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Protesti u Indiji

Grupe demonstran­ata u Indiji zapalile su vagon i blokirale željezničk­e pruge i puteve jučer u protestima protiv novog sistema regrutacij­e vojske, saopćila je policija. Vlada premijera Narendre Modija ove sedmice je najavila regrutacij­u za indijske oružane snage od 1,38 miliona vojnika, nastojeći smanjiti prosječnu starost osoblja i smanjiti izdatke za penzije. Novi sistem, nazvan Agnipath ili put vatre na hindskom, dovešće muškarce i žene od 17 i po do 21 godine na četverogod­išnji mandat, a samo četvrtina će biti zadržana na duži period.

 ?? / EPA ?? Užasnuti su prizorima iz Irpina
/ EPA Užasnuti su prizorima iz Irpina
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina