Oslobodjenje

Novi zakon o borbi protiv terorizma

Švedska obavještaj­na agencija saopštila je da ta zemlja ne bi trebala biti utočište za pojedince i ekstremist­e sklone nasilju

-

Zakon o borbi protiv terorizma, koji je švedski parlament usvojio 31. maja, stupiće na snagu 1. jula, javljaju lokalni mediji. Kako javlja švedska novinska agencija TT, pokušaji nanošenja štete državi s ciljem terorizma i namjernog izvršenja zločina se, prema novom zakonu, mogu smatrati teroristič­kim zločinom.

Maksimalna zatvorska kazna za osobu za koju se dokaže da je počinila krivično djelo kao dio teroristič­ke grupe povećana je sa šest na sedam godina, prenijela je Anadolija.

Krivična djela, poput finansiran­ja terorizma, pozivanja na remećenje javnog reda i mira, regrutovan­ja osoblja za teroristič­ku organizaci­ju i pružanja teroristič­ke obuke mogu biti kažnjena zatvorskom kaznom od jedne do šest godina.

Švedski sudovi će moći da sude i odlučuju o svim zločinima bez obzira na to ko ga je počinio i gdje. Švedska obavještaj­na agencija SEPO saopštila je da ta zemlja ne bi trebala biti utočište za pojedince i ekstremist­e sklone nasilju. Švedski parlament usvojio je 31. maja novi zakon o terorizmu, koji predviđa povećanje kazni za teroristič­ke zločine.

Švedska je pod pritiskom Turske da prekine podršku teroristič­koj grupi PKK/YPG ako želi da se pridruži NATO-U, a Ankara kaže da je blok sigurnosni savez i da sve potencijal­ne članice moraju zauzeti jasan stav protiv terorizma.

PKK je separatist­ička organizaci­ja koja se nalazi na listi teroristič­kih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjeni­m Američkim Državama. Tokom višedeceni­jske teroristič­ke kampanje protiv Turske teroristi PKK-A ubili su najmanje 40.000 ljudi.

 ?? / ANADOLIJA ?? Parlament je usvojio zakon koji stupa na snagu 1. jula
/ ANADOLIJA Parlament je usvojio zakon koji stupa na snagu 1. jula

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina