Oslobodjenje

Prednost se daje općem uspjehu

Za učenike devetih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo jučer je počela eksterna matura

- Piše: ALEMA PENDEK

Maturanti osnovnih škola u Kantonu Sarajevo jučer su pristupili dvodnevnom polaganju eksterne mature. Jučer su radili testove iz Bosanskog jezika i književnos­ti, Hrvatskog jezika i književnos­ti i Srpskog jezika i književnos­ti, te iz Engleskog jezika, a danas će pokazati znanje iz Matematike. Učenici koji dolaze izvan Kantona Sarajevo polažu eksternu maturu u OŠ Srednje, Devetoj osnovnoj školi Ilidža, OŠ Podlugovi, OŠ 9. maj, OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” i OŠ “Džemaludin Čaušević”.

Složenost zadataka

Ministrica za odgoj i obrazovanj­e Kantona Sarajevo Naida Hota-muminović zadovoljna je uspješnim početkom eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, a u to se uvjerila tokom posjete učenicima Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu.

- Zadovoljst­vo je vidjeti da proces eksterne mature teče u planiranim okvirima. Školske i Kantonalna maturalna komisija su spremne i za ovogodišnj­u eksternu maturu. Svi zadaci koji će učenicima biti na polaganju su iz kataloga, a zbog izazova u pandemiji, smanjili smo složenost zadataka. Mislimo da je period u kojem

Prvi upisni rok u srednje škole biće naredne sedmice. Tako će konkurs za upis biti raspisan u utorak, 21. juna, i trajaće sedam dana

su učenici vježbali da, takoreći, zaokruže gradivo ipak doprinio njihovom znanju i da će sigurniji ući u novi obrazovni ciklus, u srednju školu, istakla je ministrica Hota-muminović.

Kako je objasnila, ove godine su malo repozicion­irali bodove i njihov omjer u eksternoj maturi.

- Ranije je učenik mogao osvojiti maksimalno stotinu bodova. Ostavili smo stotinu bodova kao maksimum, ali smo dali manji značaj bodovima sa eksterne mature i povećali značaj bodova općeg uspjeha. To je bila naša mjera kojom pokazujemo da veći značaj dajemo kontinuira­nom ocjenjivan­ju i smanjujemo kod djece pritisak koji mogu imati prilikom polaganja eksterne mature. Ranije je eksterna matura nosila maksimalno 30 bodova, sad su to 24 boda. Opći uspjeh je ranije bio 40 bodova, sad je 52, naglasila je ministrica.

4.000 učenika

Dodala je da ova generacija ima oko 4.000 učenika, a tačan broj onih koji su pristupili maturi i uspješnost bit će poznati nakon sumiranja rezultata.

Ministrica Hota-muminović navela je ovom prilikom i da će prvi upisni rok u srednje škole biti naredne sedmice. Konkurs za upis će, kako je kazala, biti raspisan u utorak, 21. juna, i trajat će sedam dana.

- Drugi konkursni rok počet će 30. juna, a trajat će do 4. jula. Kao i prethodnih godina, proces će biti online, kroz EMIS sistem, saopćila je Služba za protokol i press KS-A.

 ?? ?? Danas polaganje znanja iz Matematike
Danas polaganje znanja iz Matematike
 ?? ?? Smanjena je složenost zadataka
Smanjena je složenost zadataka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina