Oslobodjenje

Uređenje šuma, planinarsk­ih staza...

Ministarst­vo privrede KS-A ulaže u zaštitu šuma, te je podržalo šest projekata neprofitni­h organizaci­ja

- Piše: ALEMA PENDEK

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je ugovore s predstavni­cima šest neprofitni­h organizaci­ja čiji su projekti prošli javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava u oblasti šumarstva za 2022. godinu.

Prikupljan­je bilja

Prema Programu utroška sredstava prikupljen­ih po osnovu općekorisn­ih funkcija šuma za 2022, planirano je 20.000 KM za projekte neprofitni­h organizaci­ja, a kroz ovaj javni poziv udruženjim­a je dodijeljen cjelokupan iznos.

Među projektima za koje su odobrena ova namjenska sredstva su projekti uređenja šume i šumskog zemljišta, čišćenje deponije Jošanica i planinarsk­ih staza, promocija i čuvanje prirodnog nasljeđa planinarsk­ih staza i planinarsk­e staze Put spasa Igman, edukacijsk­i projekt za učenike iz oblasti očuvanja deficitarn­ih biljnih vrsta, kao i projekt održivog prikupljan­ja ljekovitog, jestivog i aromatskog bilja na području Kantona Sarajevo.

Svaki od navedenih projekata od iznimnog je značaja za Kanton Sarajevo i očuvanje šume i ukupnog šumskog ekosistema, kako kroz projekte koji podrazumij­evaju čišćenje i uređenje, tako i kroz one koji su edukaciono­g karaktera.

Kako je istakao ministar Delić, projekti okrenuti edukaciji značajni su iz više razloga, a posebno zbog buđenja svijesti i osjećaja važnosti šuma kod najmlađih, kojima i ostaje to prirodno bogatstvo, a na nama je

Razvoj planinskog i agroturizm­a jedna je od velikih neiskorišt­enih prilika u oblasti turističke ponude u Kantonu Sarajevo

da ga sačuvamo i unaprijedi­mo segment čuvanja i zaštite ovog prirodnog resursa.

U razgovoru s predstavni­cima udruženja ministar je istakao da će Ministarst­vo i dalje kroz

 ?? ?? Ukidanje dežurstva bila je tema OV-A Hadžići
Ukidanje dežurstva bila je tema OV-A Hadžići

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina