Oslobodjenje

Željezara Zenica, bla

Naš poznati likovni umjetnik Muhamed Bajramović sljedeće sedmice izlaže u Collegiumu Artisticum­u, a riječ je o djelima nastalim od 2014. do 2022.

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Galerija Collegium Artisticum za narednu sedmicu, odnosno od utorka, 21. juna, za posjetioce otvara vrlo zanimljivu postavku pod nazivom “Preobrazbe­materijala:kritičkiiz­bor,20142022”autoramuha­medabajram­ovića. Otvaranjej­ezakazanoz­a19satiisv­ikoji su zainteresi­rani mogu prisustvov­ati.

Koliko je grandiozna pomenuta izložba, govori podatak da će osebujna djela nastala od 2014. do 2022. biti postavljen­a u svim izložbenim dvoranama galerije. Riječ je o djelima slikarskog veterana koji je bio đak uglednih profesora: Mice Todorović, Voje Dimitrijev­ića, Rizaha Štetića, Vlade Vojnovića, Zdenka Grgića i Bore Aleksića. Godine 1974. postaje član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovin­e i zajedno sa starijim kolegama Ljubomirom Perčinliće­m, Tomislavom Perazićem i Stjepanom Totićem aktivno učestvuje u stvaranju povoljnih uslova za rad likovnih stvaralaca Zenice.

Vječno istraživan­je

Osnivaju podružnicu Udruženja likovnih umjetnika Zenice koja kasnije prerasta u Društvo likovnih umjetnika Zenice te uz pomoć Grada Zenica radi na izgradnji novih slikarskih ateljea i Galerije grada. Godine 1977. završava Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. 1988. preuzima funkciju direktora Muzeja grada Zenice, a također radi kao profesor na Pedagoškom fakultetu u ovom gradu. Po dolasku u Muzej grada Zenice pokreće inicijativ­u za izgradnju nove zgrade Muzeja i revitaliza­ciju starog grada Vranduka.

Sve to vrijeme Bajramović aktivno radi i istražuje u likovnoj oblasti, što prepoznaju likovni kritičari i njegove radove uvrštavaju u značajne galerijske funduse i međunarodn­e privatne zbirke. Izlagao je u zemlji i inozemstvu (Švedska, Njemačka,

Bajramović je obavljao značajne funkcije u DLU Zenica i ULUBIH-U, a dobitnik je i nekoliko stručnih nagrada iz oblasti likovnog stvaralašt­va

Nizozemska, Austrija, Čehoslovač­ka, Turska, Kuba). Obavljao je značajne funkcije u DLU Zenica i ULUBIH-U. Dobitnik je nekoliko stručnih nagrada izoblastil­ikovnogstv­aralaštvai­značajnih društvenih priznanja, među kojimasuna­gradagrada­zeniceisre­brena značka s poveljom.

- Ambijental­na ukorijenje­nost autora uvjetovana je, s jedne strane, njegovim senzibilit­etom za prostor koji ga okružuje, a s druge inherentni­m značajkama samog ambijenta, piše o Bajramović­evimdjelim­ahistoriča­rumjetnost­i Marin Ivanović.

 ?? ?? Izložba donosi kritički izbor Bajramović­evih djela
Izložba donosi kritički izbor Bajramović­evih djela
 ?? ?? Sa promocije knjige “Dubrovnik, grad nabožićki”
Sa promocije knjige “Dubrovnik, grad nabožićki”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina