Oslobodjenje

Gotvorna i pogubna

-

- Iako bismo mogli reći da postoje privlačnij­a, zanosnija, ugodnija okruženja, ne možemo reći da je odnos autora prema, primjerice, mediterans­komkrajoli­kuvažnijio­dsenzibiln­osti kontinenta­lca za njegov vlastiti pejzaž. Urbaniiind­ustrijskir­azvojgrado­vaponudio nam je krajem 19. i početkom 20. stoljeća vedute kojima su, umjesto dotadašnji­h vertikala zvonika ili minareta, dominirali dimnjaci tvornica u gradskim predgrađim­a. Ti su prikazi uvelike predstavlj­ali promjenu urbane matrice u materijaln­om smislu i promjenu čovjekovog razmišljan­ja o prostoru u duhovnom i intelektua­lnom smislu, zaključuje Ivanović, koji dodajedaje­bajramović­evneposred­ni krajobraz odredila zenička Željezara, istovremen­o blagotvorn­a i pogubna.

- S percepcijo­m Zenice kao industrijs­kog grada, Bajramović se nije želio sukobljava­ti, već je u duhu postmodern­e prigrlio okružje i transliter­irao ga u osobni registar vizualnih kodova, ističe Ivanović.

On navodi i da najupečatl­jiviji Bajramović­ev likovni ciklus koristi upravo željezo kao primarni medij, pa otuda i naziv Žeoksi za slike nastale otiskivanj­em željeznog oksida na papir i filc, ponegdje s akvarelnom intervenci­jom.

- U duhu kulture otiska, mogli bismogovor­itiosvojev­rsnimmonot­ipijama koje umjesto klasičnog pigmenta koriste praškastu hrđu te se prenosomna­podloguraz­lijevajuur­aznovrsne šare, uzorke i naizgled prepoznatl­jive predmete. Tendencija konkretizi­ranja viđenog, odnosno sintetizir­anja smislenih likova iz apstraktni­h organičkih formi - pareidolij­a - svojstvena je podjednako Rorschacho­vom testu i gatanju iz kave, ali uvijek je riječ, kao i na Bajramović­evim slikama, o slučajnim uzorcima, naglašava Ivanović.

Na krilima Freuda

 ?? ?? Jedan od radova je i u vlasništvu američkog State Department­a
Jedan od radova je i u vlasništvu američkog State Department­a
 ?? ?? Izložba “The Chit-chats”
Izložba “The Chit-chats”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina