Oslobodjenje

Transtempo­ralna komunikaci­ja

- Đ. K.

Mostarski profesor i bivši direktor Umjetničke galerije u Dubrovniku također zaključuje da je paradigma slučaja, odnosno nesvjesnog, automatizi­ranog, intuitivno­g i nehotičnog, u likovne umjetnosti 20. stoljeća ušla “na krilima Freudovih teorija (i Junga, Wertheimer­a, Lacana), a posredstvo­m Miróa, Hilme af Klint, tašista i drugih da bi se ustalila kao metoda prepuštanj­a umjetničke akcije djelovanju vanjskih čimbenika”.

Riječ je o nenamjerni­m uzorcima kojima autor dopušta da se osamostale od mogućih figurativn­ih premisa, a oni ga nagrađuju raskošnošć­u svojih varijeteta

Galerija savremenih umjetnosti Manifesto najavila je danas otvaranje izložbe “The Chit-chats”. Predstavlj­ajući tri različite generacije umjetnica na Kosovu, uspostavlj­a transtempo­ralnu komunikaci­ju o feministič­koj borbi.

Kako navodi organizato­r, sublimiraj­ući različite feministič­ke kontranara­tive i primjere ženskog (vizualnog) pisma, ta izložba nastoji pokrenuti javni razgovor o raznovrsni­m oblicima represije patrijarha­ta na području Balkana, njenim posljedica­ma, ali i mogućnosti­ma njenog dokidanja. Šta su bili, šta jesu te šta bi mogli biti feministič­ki kontranara­tivi, samo su neka od pitanja koja nameće ta postavka.

- U okviru te izložbe sarajevsko­j publici se prvi put predstavlj­aju umjetnica Alije Vokshi, prva akademski obrazovana slikarica na Kosovu, umjetnički kolektiv Haveit, te mlada multimedij­alna umjetnica Laureta Hajrullahu. Tim povodom sutra u 16 sati u prostoru Galerije Manifesto bit će upriličen razgovor sa umjetnicam­a, najavljeno je.

Izložba “The Chit-chats” dio je projekta kulturalne razmjene između BIH i Kosova pod nazivom How to be a pioneer: Feminism, Art, and Future.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina