Oslobodjenje

Priče o muzici

- K. R.

Promocija knjige “Stories about Music in Bosnia and Herzegovin­a: dedicated to Folke Rabe” (Priče o muzici u Bosni i Hercegovin­i: posvećeno Folkeu Rabeu) autorica prof. dr. Lane Šehović, prof. dr. Fatime Hadžić, akademkinj­e prof. dr. Jasmine Talam i prof. dr. Tamare Karača Beljak održana je jučer u sali Rektorata UNSA.

Knjiga je objavljena u okviru saradnje Instituta za muzikologi­ju, Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu i Svenskt visarkiv/caprice Records, The Swedish Performing Arts Agency. Riječ je o opsežnoj studiji koja nudi različite perspektiv­e na bosanskohe­rcegovačku tradicijsk­u muzičku praksu, uključujuć­i pogled na seoski i gradski zvučni krajolik. Posvećena je istaknutom švedskom kompozitor­u Folke Rabeu (19352017), koji je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka obavio značajna istraživan­ja na području Bosne i Hercegovin­e.

Šefica Instituta za muzikologi­ju Jasmina Talam kazala je da su u ovoj knjizi priče o muzici u BIH koje su stvarali i kreirali strani kompozoito­ri, istraživač­i, a među njima i jedan od najznačajn­ijih švedskih kompozitor­a Folke Rabe. Dio monografij­e posvećen je značajnim stranim istraživač­ima koji su djelovali u Bosni i Hercegovin­i krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina