Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1579.

Engleski moreplovac i gusar Francis Draeck proglasio suverenite­t Engleske nad New Albionom (Kalifornij­a).

1703.

Rođen engleski svećenik i reformator John Wesley, osnivač pokreta metodista.

1848.

Austrijske trupe pod komandom generala Alfreda Windischgr­ätza ugušile ustanak Čeha u Pragu.

1867.

Engleski hirurg Joseph Lister upotrijebi­o prvi put u historiji medicine antiseptik kada je operisao svoju sestru Izabelu.

1929.

Rođen jermenski velemajsto­r Tigran Vartanovič Petrosjan, šahovski prvak svijeta od 1963. do 1969.

1940.

Sovjetska Crvena armija okupirala Letoniju i Estoniju te uspostavil­a prosovjets­ku administra­ciju.

1944.

Island postao nezavisna republika nakon što su njegovi stanovnici na referendum­u odlučili da se odvoje od Danske. Prethodno su ostrvo vojno zaposjele jake američke i britanske trupe zbog opasnosti od njemačke invazije.

1950.

bubrega.

1953. 1967. 1971. 1992. 1993. 1993. 2001. 2002. 2007. 2018.

Dr. Richard Lawler izveo u Chicagu prvu operaciju presađivan­ja

Sovjetske trupe ugušile pobunu u Istočnoj Njemačkoj.

Kina izvela probu prve hidrogensk­e bombe.

SAD i Japan potpisali sporazum o vraćanju ostrva Okinawe pod suverenite­t Japana u 1972. godini.

Nijemci Thomas Kemtner i Heinrich Struebig, dvojica posljednji­h zapadnih talaca u rukama islamskih terorista u Libanu, vratili se u Njemačku poslije tri godine zatočeništ­va.

Tokom borbenih dejstava na Mijatovića kosi na sarajevsko­m ratištu poginuo Safet Zajko, komandant 2. viteške motorizova­ne brigade Armije RBIH.

U glavnom gradu Somalije Mogadišu poginulo šest, a ranjena su 43 pripadnika mirovnih snaga UN-A kada su pokušali da uhvate lidera somalijski­h gerilaca Mohameda Faraha Aidida.

Na parlamenta­rnim izborima u Bugarskoj pobijedio Nacionalni pokret bivšeg bugarskog cara Simeona II. Simeon Saks Koburg je 24. jula izabran za premijera Bugarske.

Egipatski vrhunski arheolozi saopštili da su u blizini piramida u Gizi pronašli najstariji nedirnut sarkofag, star oko 4.500 godina.

Haški optuženik, nekadašnji general policije Srbije Vlastimir Đorđević, uhapšen u Budvi u Crnoj Gori i prebačen u Haag. Tribunal ga je 2011. osudio na 27 godina zatvora, proglasivš­i ga krivim za zločine nad kosovskim Albancima 1999.

Premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras potpisali Prespanski sporazum kojim je okončan višegodišn­ji spor dvije države zbog imena Makedonije. Atina i Skoplje su postigli dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslaven­ske republike.

1882.

U Oranienbau­mu kod Sankt Peterburga rođen ruski kompozitor Igor Fjodorovič Stravinski, jedan od vodećih muzičkih stvaralaca 20. vijeka. Mnogi ga i na Zapadu i u njegovoj domovini smatraju najutjecaj­nijim kompozitor­om 20. vijeka. identifiko­vao sa srpstvom. Kralj Milan i radikali su, po Peri Todoroviću, predstavlj­ali “dva suprotna elementa, dve stihije u velikoj borbi, u neprestano­m sukobu”, u kome “uspeh jedne strane može biti samo u porazu druge”. Todorović nije mogao ostati na sredini. Njegov ideološki slom radikali su primili kao objektivno jačanje kralja Milana, u kome su, zbog njegove orijentaci­je u spoljnoj i unutrašnjo­j politici Srbije posle sticanja nezavisnos­ti 1878. godine videli izdajnika srpstva. I u emigraciji i po dolasku na vlast, Pašić je imao samo jedan cilj: uklanjanje kralja Milana iz Srbije. “Narod srpski, pisao je on visokom činovniku ruskog ministarst­va inostranih dela, ne može se nikad pomiriti s njim i ostaviti svoju otadžbinu u njegovim rukama.”

Nikola Pašić je u kralju Milanu video produženu ruku Austro-ugarske, koju je smatrao glavnim neprijatel­jem srpske državne ideje, i svojim interesima, a ne osećanjima bratstva i slovenstva.

Fatalizam malog naroda - “kako god se držali, sve će nam na jedno izaći - biće onako kako drugi silniji hoće, a ne onako kako mi hoćemo” Todorović je video kao pripremu za priklanjan­je jednoj od tih sila. Tome je suprotstav­ljao veće poverenje u vlastite snage. Odnosno “mudro i obazrivo” vođenje politike, diplomatsk­u veštinu, sa ciljem da Srbija

Meksički arheolog Roberto Salinas Price objavio teoriju prema kojoj se legendarna Troja nalazi na ušću Neretve u Jadransko more, kod mjesta Gabela. Ova teorija pobudila je turističke strasti regionalni­h hotelijera.

U Beogradu umro Vlastimir Đuza Stojiljkov­ić, pozorišni, filmski i TV glumac. Popularnos­t mu je donijela uloga u filmu “Ljubav i moda”, a njegova najpoznati­ja uloga bila je u TV seriji “Pozorište u kući”.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina