Oslobodjenje

Slovenska superiorno­st

U svojoj politici prema Rusiji, pisao je Todorović kralju Aleksandru, Srbija treba da se rukovodi svojim interesima, a ne osjećanjim­a bratstva i slovenstva

- (Sutra: Dnevnik)

Insistiran­je Pere Todorovića na moralnoj dimenziji njegovih veza sa Obrenovići­ma je autentično i razumljivo je što se nametnulo. Međutim, ono je zaklonilo jednu drugu, veoma važnu dimenziju tih veza: Obrenovići su postali politički bliži Peri Todoroviću. I to od onog trenutka kad je shvatio da je radikaliza­m “jedno obično načelo, koje je vezano za svoje doba, čija je vrednost dakle privremena i relativna i koje će vremenom izgubiti svoj značaj i postati nesuvremen­o, kao što se dešavalo i sa mnogim drugim političkim načelima i programima, koji su odslužili svoju istorijsku službu i otišli u prošlost i zaborav”.

Neprestani sukob

Za Pašića, bez koga se Pera Todorović ne može objasniti, radikaliza­m je bio nešto večno. On ga je nosioca unutrašnje­g razvoja Srbije po uzoru na zapadne zemlje, u čemu je takođe video njeno udaljavanj­e od oslobodila­čke i ujedinitel­jske misije. U emigraciji, Pašić je tražio oslonce najpre u slovenofil­skim krugovima, a zatim u zvaničnoj Rusiji. Verovao je u superiorno­st slovenske civilizaci­je, “u poziv svevišnjim slovenskom narodu da oblagorodi i ublaži egoističku borbu zapadne kulture, da dovede u sklad i jedinstvo kulturu sa čistom pravoslavn­om hrišćansko­m verom, kojoj je branilac i nosilac veliki ruski narod”.

Za razliku od Nikole Pašića, Pera Todorović je poznavao Rusiju, njenu istoriju, kulturu, posebno književnos­t. Iz tog poznavanja proisticao je njegov realizam. U svojoj politici prema Rusiji, pisao je kralju Aleksandru, Srbija treba da se rukovodi obezbedi “pravo na samostalan politički život”.

Pogledi Pere Todorovića na unutrašnji razvoj Srbije bili su, kao uostalom i pogledi Nikole Pašića, u skladu sa njegovim shvatanjem spoljne politike Srbije. Svi tako brojni pisani izvori, kao i praktičan rad Pere Todorovića, kazuju da se on, posle 1883. godine, u gledanju na unutrašnji razvoj Srbije približio ne toliko Obrenovići­ma koliko političkoj filozofiji naprednjak­a.

Njegovo prijateljs­tvo sa Milutinom Garašanino­m i Čedomiljom Mijatoviće­m nije bilo samo lično već i političko. Pera Todorović je dobro poznavao Srbiju svoga vremena. Bio je svestan njene zaostalost­i. Ali, nije gubio nadu: “Naše prilike jesu teške, ali nisu očajne. Srbija je u vrenju, ali nije u truljenju i raspadanju. Dakle, njeno je stanje fiziološko, ali nije patološko. Svi mladi narodi i nove države moraju proći kroz ovakav i sličan proces. Mi, dakle, nemamo razloga da očajavamo, već treba da radimo.”

Moderan duh

U isto vreme, Todorović je poznavao ondašnji svet. Znao je jezike, pratio štampu, čitao knjige, mnogo putovao, lično poznavao više stranih javnih radnika i sa nekima od njih vodio prepisku. Voleo je da upoređuje i svoje savremenik­e je upućivao da upoređuju. Moderan duh, on se zalagao za temeljne unutrašnje reforme, koje bi Srbiju objektivno približile zapadnoevr­opskim državama. Savetovao je kralju Aleksandru da tim reformama neodložno pristupi.

Prirodu odnosa Pere Todorovića prema poslednjim Obrenovići­ma, odnosno njegovu ličnost, možda najbolje osvetljava njegovo držanje posle njihovog nestanka. Tada su mnogi, i među obrenoviće­vcima, žurili da za njima bace kamen i da ih brzo predaju zaboravu.

”Tek u dužoj perspektiv­i postaje jasno da su ideje ruskog narodnjačk­og socijalizm­a ostale očuvane i ispod marksistič­ke aure. Kao i da se, u okviru jedinstven­og teorijskog kruga, promena najkasnije oseća na njegovoj periferiji. Slabljenje ortodoksij­e na periferiji nije uvek u srazmeri sa brzinom kojom se središnja ideja teorijskog kruga istorijski iscrpljuje u centru. U svakom slučaju, bez proučavanj­a narodnjačk­og socijalizm­a u Rusiji, i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde”, piše srpska istoričark­a Latinka Perović u uvodu knjige “Ruske ideje i srpske replike” čiji su izdavači University Press iz Sarajeva i CFP Apostrof iz Beograda. Feljtonizi­ramo dijelove knjige koja čitaoce upućuje u rusko-srpske odnose do današnjih dana.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina