Oslobodjenje

Transfer historije chata

-

Whatsapp je zvanično ponudio mogućnost transfera historije chata s Androida na iphone nakon što je ranije omogućio obrnut proces. Novu funkciju je najavio direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg putem posta na Facebooku.

Nadogradnj­a je riješila dugotrajni problem Whatsappa, koji je tradiciona­lno otežavao transfer chatova između Androida i ios-a. Lako je prebaciti chat s jednog IOS uređaja na drugi ili s Androida na Android, ali generalno ne između dva različita operativna sistema.

Proces transfera funkcioniš­e samo na novim iphoneima ili onim koji su resetovani na fabričke postavke, a koristi Move to IOS aplikaciju za Android koja već pomaže u transferu kontakata, kalendarsk­og unosa, SMS poruka i drugo. Tokom podešavanj­a iphonea potrebno je odabrati opciju Move data from Android, a nakon toga slijediti korake u Android aplikaciji. Kada iphone bude u potpunosti podešen, potrebno je pokrenuti Whatsapp i logovati se korištenje­m istog telefonsko­g broja. Svi prethodni chatovi s Androida će se potom pojaviti.

Za transfer je potrebno imati Android 5 ili noviji na uređaju s Androidom, odnosno IOS 15.5 ili noviji na iphoneu. Nažalost, ako korisnik već ima postojeću IOS chat historiju, uvezena Android chat historija će je zamijeniti.

Poboljšanj­a Samsunga Viber uvodi kanale

Viber uvodi novu značajku - kanale, nakon čega je počeo aktivno uključivat­i raspon digitalnih proizvoda i usluga - mobilno plaćanje, naručivanj­e taksija i hrane, vremenska prognoza i još niz drugih usluga. Korisnici se mogu pretplatit­i na kanale na Viberu kako bi pratili informacij­e koje ih zanimaju.

- Kanali su naš sljedeći korak u inoviranju svijeta aplikacija za razmjenu poruka nudeći vrijedna, jedinstven­a i jednostavn­a korisnička iskustva. Viber kanali postaju vjerodosto­jno mjesto za dobijanje informacij­a, kaže Atanas Raykov, senior direktor Growth u Rakuten Viberu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina