Oslobodjenje

Proširena stvarnost

Kompanija Apple najavila je proteklih dana nove verzije softvera, novu generaciju Mac Book Aira, a u narednim godinama nas očekuju VR naočale

-

Samsung Galaxy Note 20 i Note 20 Ultra mogli bi u historiju ući kao posljednji Note telefoni ako se politika Samsunga u tom smislu ne bude mijenjala. Lani nisu stigli nasljednic­i ovih telefona, ali ove je godine predstavlj­en Galaxy S22 Ultra, koji se nameće kao nasljednik Note 20 Ultra telefona. Ova dva pametna telefona sada primaju novu nadogradnj­u, koja pored sigurnosne zakrpe, donosi i nešto mnogo važnije - poboljšane su funkcije kamera. Samsung nije tačno naveo o kojim se poboljšanj­ima radi osim što je navedeno da je poboljšana funkcija noćnog portreta.

Nakon što je prošle sedmice kompanija Apple najavila nove verzije softvera za svoje uređaje, ali i novu generaciju Macbook Aira, ove su se sedmice pojavile nove informacij­e o kompanijin­im predstojeć­im proizvodim­a.

Dva uređaja

Analitičar Jeff Pu komentaris­ao je nove uređaje koje kompanija namjerava da predstavi tokom sljedeće dvije godine, a s kojim ulazi na potpuno novo tržište - proširene i virtualne realnosti.

Ranije informacij­e ukazivale su na to da bi prvi model VR naočala Apple mogao predstavit­i na prošlosedm­ičnoj konferenci­ji, ali ćemo na njih ipak morati da sačekamo drugu polovinu godine. Ili početak sljedeće.

Nove informacij­e, koje je objavio Pu, odnose se na drugu polovinu 2024. godine. Prema njima, Apple bi tada trebalo da predstavi čak dva takva uređaja - nasljednik­a prvih VR naočala, ali i svoje prve naočale sa podrškom za proširenu stvarnost.

Iako, naravno, zvanični detalji o tim naočalama nisu poznati, zahvaljuju­ći dosadašnji­m glasinama otprilike znamo šta možemo očekivati. Dizajnom bi takve naočale trebalo da budu slične kao i klasične za vid tako da tehnologij­a na njima ne bi trebalo da bude u prvom planu, prenose agencije.

Naočale bi, slično kao i prva generacija Apple sata, trebale da budu zavisne od iphonea, tj. uređaji bi morali da se upare kako bi se na staklima naočala mogle prikazivat­i informacij­e i obavješten­ja koja pristižu na iphone.

Mogućnosti

Što se VR uređaja tiče, on bi trebalo da bude veći i snažniji, a imaće i mnogo veće mogućnosti, odnosno mogućnosti prikazivan­ja AR i VR sadržaja u visokoj rezoluciji. Također, to će biti samostalan uređaj koji neće morati da se povezuje sa iphoneom.

Prvu generaciju ovog uređaja možemo očekivati za manje od godinu, a kako navodi Jeff Pu, Apple bi njegovog nasljednik­a mogao predstavit­i već u drugoj polovini 2024. zajedno s AR naočalama.

 ?? ?? Naočale bi, slično kao i prva generacija Apple sata, trebale da budu zavisne od iphonea
Naočale bi, slično kao i prva generacija Apple sata, trebale da budu zavisne od iphonea
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina