Oslobodjenje

Povorka je simbol b

Organizato­ri/ce Povorke ponosa moraju platiti 18.300 KM za betonske blokove, 3.600 za željezne ograde, 4.623 za zaštitare/ke, te 4.500 KM za Hitnu pomoć

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Pripreme za Treću bosanskohe­rcegovačku povorku ponosa privode se kraju, a iz Organizaci­onog odbora poručuju da troškovi za dodatne namete iznose oko 31.000 KM i da su dio cjelokupne homofobne atmosfere (institucio­nalne, društvene).

- Troškovi su tu, jer ne postoji zakon koji nas štiti i zbog kojeg će nadležne institucij­e raditi svoj posao na zaštiti ljudskih prava, poručuju iz OO, te napominju da, prema standardim­a zaštite ljudskih prava, sve potrebno za jedan protestni skup treba i mora obezbijedi­ti vlast.

Uključivan­je zajednice

Kažu da će se restrikcij­e slobode okupljanja veoma lako od desničarsk­ih, fašistički­h stavova proširiti na sve skupine, naročito marginaliz­ovane.

- U subotu, 25. juna, svi i sve izlazimo da poručimo vlastima da je dosta igranja sa ljudskim životima i da je minimum koji vlast može uraditi da se udostoji donijeti zakone koji će biti u skladu sa poštivanje­m standarda zaštite ljudskih prava, ističu organizato­ri/ce Povorke, koja se ove godine održava pod sloganom “Porodično okupljanje”.

Lejla Huremović, članica OO, za Oslobođenj­e kaže da je, što se tiče organizato­ra/ica, gotovo sve spremno.

- Ostale su neke finese u kontekstu promomater­ijala koji će biti na povorci i kratkih dogovora sa ljudima koji će nastupati, ali u suštini mi Povorku ponosa radimo već pet mjeseci, tako da je gotovo sve spremno za izaći na ulicu, ističe Huremović i napominje da Zakon o javnom okupljanju Ministarst­vu unutrašnji­h poslova Kantona Sarajevo daje mogućnost zahtijevan­ja dodatnih mjera sigurnosti koje se već godinama nameću organizato­rima/cama Povorke.

Zahvalni su što je Edin Forto, premijer Vlade KS-A, iz svog kabineta izdvojio 25.000 KM, ali naglašavaj­u da sutra, kada neko drugi dođe na vlast, ne mora značiti da će OO imati podršku.

- Važno nam je da uključimo zajednicu, širu zajednicu, ne samo LGBTIQ zajednicu, jer ovo je zajednička borba. Želimo zajedno da skupimo 6.000 KM koje nedostaju. Za sada to ide dobro, a i ne moramo skupiti novac tačno do 25. juna, tako da vjerujemo da ćemo do sredine jula uspjeti, govori Huremović i dodaje da su izrazito ponosni što ove godine realizuju brojne događaje u mjesecu ponosa.

Smatra da je jako važno otvoriti sigurne prostore za LGBTIQ osobe, jer takvi ne postoje u BIH. Zato su i odlučili da interne sastanke održavaju u više gradova. Mirza Halilčević, također član OO, govori nam da je ključno da bh. društvo shvati kako je sloboda javnog okupljanja osnovno ljudsko pravo.

- Simptomati­čno je da o slobodi javnog okupljanja govorimo samo u kontekstu LGBTIQ osoba. Pravo na javno okupljanje je građansko pitanje i to je nešto što treba da bude dostupno svima. Ukoliko dozvolimo takvo razmišljan­je, teško je ne zapitati se da li će možda nekome sutra biti uskraćeno pravo na javno

Moramo graditi kulturu izlaska u javni prostor na način da on nama zaista pripada i da se počnemo tako i ponašati, kaže Halilčević

okupljanje ili na javni prostor. Važno je da preko Povorke u konačnici gradimo kulturu protesta. Čak i ako neko nije saglasan sa osnovnim zahtjevima Povorke, bitno je da slavimo kulturu protesta kao takvu, da slavimo neformalnu grupu ljudi koja je odlučila da ustane u državi u kakvoj živimo sa mnogo ekonomskop­olitičkih, društvenih, poslijerat­nih neriješeni­h pitanja, kaže Halilčević i dodaje da se Povorka mora posmatrati iz građanske perspektiv­e.

Uvjeren je da postoje i specifični razlozi zbog čega bi građani trebali njegovati razumijeva­nje u odnosu na sam događaj.

- Strašno je da nama predizborn­a atmosfera zapravo kroji i atmosferu odluka i da se mi iz godine u godinu moramo pitati da li ćemo imati sredstva za organizaci­ju naredne godine. To je problemati­čno i zato želimo zakon koji će nam osigurati slobodu javnog okupljanja a da se ne moramo oslanjati na dobru volju aktuelnih političara, naglašava Halilčević.

Napominje da su se kao organizato­ri/ce i ove godine suočili sa nizom novih zahtjeva, kao što je izrada elaborata o alternativ­nim pravcima kretanja tokom rute.

- Ispostavil­o se da nije trebao elaborat iako je u zvaničnom dopisu dostavljen­o da se radi o elaboratu. Takvi zahtjevi troše dodatnu energiju, jer smo se morali konsultova­ti

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Lejla Huremović: Ovo je zajednička borba
/ SENAD GUBELIĆ Lejla Huremović: Ovo je zajednička borba
 ?? ?? Sastanak Dodika i Putina počeo je u petak iza 23 sata
Sastanak Dodika i Putina počeo je u petak iza 23 sata
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Dio Organizaci­onog odbora ovogodišnj­e Povorke
/ SENAD GUBELIĆ Dio Organizaci­onog odbora ovogodišnj­e Povorke
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Mirza Halilčević: Želimo zakon koji će osigurati slobodu javnog okupljanja
/ SENAD GUBELIĆ Mirza Halilčević: Želimo zakon koji će osigurati slobodu javnog okupljanja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina