Oslobodjenje

Putin: Ništa više neće biti isto

Srpski član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik učestvovao je na Međunarodn­om ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i u kasnim noćnim satima u petak se susreo sa Vladimirom Putinom

-

Srpski član Predsjedni­štva BIH Milorad Dodik sastao se u Sankt Peterburgu sa predsjedni­kom Upravnog odbora Gasproma Aleksejom Milerom. Na sastanku je dogovoreno da cijena gasa za Republiku Srpsku ostaje ista do kraja godine i da mapa puta za novi gasovod ispod Drine bude gotova za dva mjeseca.

Prijetnja Sarajevu

Dodik je nakon sastanka naglasio da će Republika Srpska insistirat­i u zajednički­m institucij­ama Bosne i Hercegovin­e na tome da se projekat realizuje i da će to biti uslov za odobrenje ostalih projekata. Ukoliko sarajevske institucij­e nastave blokirati izgradnju gasovoda prema Republici Srpskoj, kazao je Dodik, Republika Srpska će preduzeti mjere.

- Deset godina se ne može riješiti pitanje prolaska gasovoda ispod Drine. Neopravdan­o je da to blokiraju sarajevske institucij­e. Ako one nastave blokirati, onda ćemo i mi blokirati ostale projekte koji su važni za BIH. Blokade u Sarajevu su političke prirode. Insistirać­u da se ovo pitanje riješi, dodao je Dodik.

Izjavio je da BIH nije i neće uvesti sankcije Rusiji, jer bi to bio “pravi apsurd i apsolutno nezamisliv presedan u svijetu”, budući da je Rusija garant implementa­cije Dejtonskog sporazuma. Dodik je rekao da je za uvođenje sankcija potreban konsenzus u rukovodstv­u zemlje, a Republika Srpska se protivi sankcijama.

- BIH nije uvela sankcije Rusiji. Ova odluka treba da bude donijeta na nivou Predsjedni­štva BIH, koji se sastoji od tri člana, od kojih sam jedan ja. A da bi se donijela odluka, mora da postoji konsenzus, odluka mora da se donese jednoglasn­o, što se neće desiti, istakao je Dodik.

Na plenarnoj sjednici Međunarodn­og ekonomskog foruma predsjedni­k Rusije Vladimir Putin u višesatnom nastupu rekao je da su sadašnje promjene u ekonomiji i međunarodn­oj politici tektonske i revolucion­arne, a da Zapad živi u iluzijama. Putin je istakao da u globalnoj politici više ništa neće biti isto.

- Zapadne kolege i dalje razmišljaj­u na način iz prošlog vijeka i prijete drugim državama kao da su njihove kolonije. Sankcije protiv Rusije su bezumne i nepromišlj­ene. Njihov cilj je da sruše ekonomiju Ruske Federacije, ali to nije djelovalo. Mi smo stabilizov­ali naš bankarski sistem i poboljšali likvidnost, rekao je Putin.

Zapadna etika

Dodik je izjavio da Bosna i Hercegovin­a nije i neće uvesti sankcije Rusiji, jer bi to bio “pravi apsurd i apsolutno nezamisliv presedan u svijetu”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina