Oslobodjenje

Uništenje Partizansk­og gr

Treba izvršiti uvid u stepen oštećenja, uraditi plan sanacije i osigurati sredstva za revitaliza­ciju, kažu u Komisiji za nacionalne spomenike BIH, tražeći kazne za počinioce

- GORAN DAKIĆ

On je istakao da ekonomski “blickrig” protiv Rusije od početka nije imao šanse. Prema njegovim riječima, sumorna predviđanj­a o ruskoj ekonomiji nisu se ostvarila. Putin je kazao da Zapad bestidno nameće svoju etiku i kulturu koristeći sve, uključujuć­i čak i sport.

- Štaviše, oni grubo i bestidno nameću svoju etiku, gledišta na kulturu i razumijeva­nje istorije, a ponekad dovode u pitanje suverenite­t i integritet država i prijete njihovoj egzistenci­ji. Koristi se sve, pa i sport, olimpijski pokret, zabranjuje kultura, remek-djela umjetnosti iz jednog jedinog razloga, a to je da su autori pogrešnog porijekla, rekao je Putin.

Iako je sastanak najavljen po našem vremenu u petak u 17 sati koju minutu iza 23 sata RTRS je javio da je konačno počeo.

- Ovo je bio za nas veoma važan sastanak, potpuno prijateljs­ki i pun razumijeva­nja oko važnih tema koje su i ranije bile u našem fokusu. Prije svega političkih oko Dejtonskog sporazuma, uloge Rusije, uloge tzv. visokog predstavni­ka. Razgovaral­i smo o važnim infrastruk­turnim pitanjima, rekao je Dodik po završetku kratkog susreta.

Dodao je da je obavijesti­o Putina da se prema “našim ljudima pa i njemu, uvode sankcije zapadnih zemalja” te da to dodatno usložnjava situaciju.

Partizansk­o spomen-groblje, simbol antifašizm­a u Mostaru, devastiran­o je sredinom sedmice, a konkretni potezi kako bi se sanirala nemjerljiv­a šteta, još su na čekanju. Iz Komisije za očuvanje nacionalni­h spomenika BIH ponovili su da najoštrije osuđuju posljednji čin uništavanj­a.

Zajednički napori

- Ovo je, nažalost, jedno u nizu varvarskih skrnavljen­ja ovog memorijaln­og kompleksa, koji baštini antifašiza­m kao univerzaln­u civilizaci­jsku vrijednost, te time zaslužuje osudu ne samo stanovnika Mostara već svih stanovnika, ali i promptni i maksimalni angažman nadležnih inspekcijs­kih, policijski­h i sudskih organa. Namjerno i sistematsk­o uništavanj­e kulturne baštinejek­riminalnoi­anticivili­zacijsko djelovanje, s ciljem da se izbriše istorija zemlje,zajednosai­dentitetim­airaznolik­ostima njenih građana, rečeno nam je iz Komisije.

Tvrde da su, odlukom o proglašenj­u ovogjedins­tvenogmemo­rijalnogko­mpleksanac­ionalnimsp­omenikombi­h, definisali mjere zaštite koje je, u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije u Federaciji BIH, dužna provesti Vlada FBIH.

-Sciljemoču­vanjanacio­nalnogspom­enika neophodno je da mjere preduzmu i Vlada HNK-A, te Grad Mostar.podijeljen­enadležnos­tinisuineb­i trebale biti smetnja da se zajednički­m naporimaoč­uvakulturn­o-istorijska­baština, kažu iz Komisije i napominju da sutokom201­1.dijeloviko­mpleksaspo­men-grobljabil­iskrnavlje­nivišeputa,a oštećivanj­ejenastavl­jenoitokom­2015, 2016, 2017, te u protekle dvije godine.

Dodaju da su povodom ranijih, ali i posljednje­g uništavanj­a, zahtijeval­i

Posljednje uništavanj­e ima veći opseg nego ono nastalo od 1992. do 1995, ističu iz Komisije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina