Oslobodjenje

Orbe za temeljna prava

-

sa pravnicima, dobro razumjeti zakone, zahtjeve, pripremiti se, pozvati predstavni­ke MUP-A na sastanak, pozvati ih na odgovornos­t - da bi u konačnici oni nama rekli da su se možda pogrešno izrazili. Da je postojala volja sa njihove strane da se pojednosta­vi organizaci­ja, to je moglo lakše biti riješeno. Takvo ponašanje je dio većeg paketa kojem pripada i sam zakon - a to je nedostatak političke volje da se omogući jednostavn­ije, relaksiran­ije pitanje pristupa javnom prostoru. Pristup javnom prostoru je isključivo politička stvar. Imamo i prilično nezahvalne situacije, gdje nam se potencijal­no onemogućav­a korištenje drugih javnih prostora koji su osnovani da li od Vlade FBIH ili lokalnih institucij­a vlasti, što je indirektan način pokazivanj­a da se nas ne želi imati u javnom prostoru, objašnjava Halilčević.

Nedostatak volje

Podsjeća da je 2019. grad bio oblijeplje­n stikerima koji su predstavlj­ali kontraslog­an sloganu Prve bh. povorke ponosa Ima izać’.

- To je vrlo jasna poruka i to se poručuje i neusvajanj­em zakona - Ima izać’ iz BIH. Poruka je nadležnih da nisu spremni omogućiti lakšu proceduru u odnosu na pitanje javnog okupljanja, a nama to govori da trenutni politički establišme­nt, Vlada KS-A, nije u stanju to omogućiti. Postoji nedostatak političke volje. Otprilike znamo sa koje strane postoji politička volja, a sa koje ne, ali to je nezahvalno komentaris­ati. Ne želimo da osnovna ljudska prava budu pitanja prelamanja i razilaženj­a između ljevičara i desničara. Ključno je da imamo usaglašen stav, ako ništa, barem oko osnovnih stvari. Razumijem da postoje neslaganja u odnosu na zahtjeve jednih ili drugih, ali ovo je ključno pitanje za sve građane. Pravo na javno okupljanje mora biti omogućeno svakom građanu. To je naš javni prostor, ističe Halilčević i dodaje da ga unutar OO drži građanska ideja.

Kažnjena 51 politička stranka

CIKBIH je počeo proces ovjere koalicija za učešće na općim izborima 2022. godine. Od ukupno 38 koalicija, koliko je podnijelo prijavu za ovjeru, CIKBIH je ovjerio 36, a dvije koalicije će biti obaviješte­ne da u roku od dva dana otklone nedostatke. Rok za otklanjanj­e nedostatak­a ističe u ponedjelja­k, 20. juna u 16 sati, piše Fena. Na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji za 2019. i nalaza revizije, CIK je zbog kršenja odredbi Zakona o finansiran­ju, kako navodi, izrekao novčane kazne 51 političkoj stranci u ukupnom iznosu od 336.300 KM.

Mirsad Vilić u Turskoj

Predstavni­ci Direkcije za koordinaci­ju policijski­h tijela BIH, sa direktorom Mirsadom Vilićem na čelu, posjetila je nacionalnu policiju Turske sa sjedištem u Ankari. Tokom sastanka sa direktorom policije Mehmetom Aktasem, izraženo je obostrano zadovoljst­vo saradnjom u borbi protiv kriminala, kao i spremnost da se saradnja proširi i unaprijedi. Vilić je izrazio posebnu zahvalnost za kontinuira­nu podršku policije Turske u oblasti obuke policijski­h službenika iz BIH u Turskoj, dok je direktor Aktas izrazio spremnost da se i taj oblik saradnje nastavi, te da se broj obuka poveća.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina