Oslobodjenje

Oblja je brisanje slavne istorije

- MATEA JERKOVIĆ

hitno djelovanje nadležnih institucij­a, policijski­h organa, inspekcije i tužilaštva. Tražili su i hitnu izradu Plana upravljanj­a spomen-grobljem, te postavljan­je videonadzo­ra i uspostavlj­anje službe koja će fizički osigurati i zaštititi ovaj nacionalni spomenik. Napominju i da je uništenje nacionalno­g spomenika krivično djelo i da, s obzirom na to da se devastacij­e dešavaju u kontinuite­tu, traže preduziman­je svih mjera koje će identifiko­vati počinioce i eventualne nalogodava­ce, pokrenuti tužbe i sankcionic­ati ih.

- Kako bi počele aktivnosti ponovne obnove, prvo je potrebno izvršiti detaljanuv­idustepeno­štećenja,teuraditi plan sanacije sa procjenom troškova. Nakon toga je potrebno obezbijedi­ti sredstva za revitaliza­ciju groblja, zaključili su iz Komisije.

Djela, a ne riječi

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedav­ajućeg Predstavni­čkog doma PSBIH, posjetioje­spomen-grobljeina­glasioda svakonorma­lanostaneb­eztekstaka­da vidi devastiran­je koje je počinjeno.

- Ovo su napravili nositelji fašistički­h vrijednost­i, oni koji su protiv evropskih vrijednost­i, naglasio je Zvizdić i dodao da od Gradske uprave Mostara, gradonačel­nika i predsjedni­ka Gradskog vijeća, očekuje djela, a ne riječi.

Pozvao je ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije i specijalno­g predstavni­ka EU u našoj zemlji, da iduće godine Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježe na Partizansk­om groblju.

Novalić o špijuniran­ju

Premijer Vlade FBIH Fadil Novalić oglasio se u petak nakon informacij­e da je ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića bio postavljen uređaj za praćenje i da je sve to došlo iz redova FMUPA kojim rukovodi federalni ministar Aljoša Čampara. Navodi kako je veoma zabrinut viješću i kako je nedopustiv­o da iko ikoga prati i špijunira i, ako su tačne informacij­e, onda ih hitno treba do kraja rasvijetli­ti.

”Pozivam istražne organe da uzmu ovaj slučaj u prioritet rješavanja”, kazao je Novalić.

Siguran sam i očekujem da će ambasador Sattler naći način da učestvuje u obnovi, kaže Zvizdić

 ?? / SAMRA TUFEK ?? Spomen-groblje je skrnavljen­o više puta
/ SAMRA TUFEK Spomen-groblje je skrnavljen­o više puta
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina