Oslobodjenje

Za sezonu grijanja treba 2.000 KM?

Obećavamo da će cijene peleta i drugog ogrjeva u BIH biti niže u narednom periodu, ali o procentima ne možemo govoriti, kažu iz kompanije Drvosječa

- ALMIR BIČAKČIĆ

Nakon što su cijene peleta i ostalog ogrjeva na domaćem tržištu dostigle rekordne nivoe, na vanrednoj telefonsko­j sjednici Vijeće ministara Bosne i Hercegovin­e donijelo je odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz BIH. I u prethodnom periodu trgovci ogrjevom i peletom su više puta zahtijeval­i od VMBIH uvođenje zabrane

KM, ogrjevnog drveta i do 130 KM po kvadratnom metru, dok je cijena oblovine ove godine viša i do 400 posto u odnosu na raniji period.

Muhamed Helać, predstavni­k kompanije Drvosječa, kaže nam da će u naredni mjesec doći do smanjenja cijena, no još nisu sigurni “po kojem osnovu i za koliko će pasti cijene peleta i drva”.

Dodaje da čeka da joj ovaj put članovi porodice obezbijede pelet na koji se inače grije.

- Jako sam zadovoljna grijanjem na pelet, tako da ću i ove zime, bez obzira na visoke cijene, ostati pri tom stavu, kaže Ferida.

Podsjećamo, tona peleta prošle godine iznosila je između 300 i 330 KM, a sada je cijena dvostruko viša, dok je u prošloj godini metar drva koštao 116 KM.

Iz Unije poslodavac­a RS-A od Vijeća ministara BIH traže ograničenj­e izvoza umjesto zabrane kako bi izvršili ugovorne obaveze iz prethodnog perioda

Kada je u pitanju zabrana izvoza drvnih sortimenat­a, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, iz Unije poslodavac­a Republike Srpske ističu da odluka Vijeća ministara “može proizvesti ogroman problem domaćim proizvođač­ima briketa i peleta koji imaju ugovorne obaveze i koji će zbog takve odluke trpjeti ozbiljne posljedice”.

Od Vijeća ministara BIH zahtijevaj­u da se odluka izmijeni uvođenjem ograničenj­a izvoza, “tako da poslodavci ipak mogu izvršiti ugovorne obaveze iz prethodnog perioda”.

Ističu da tržište proizvodnj­e peleta u RS-U nije dovoljno veliko s obzirom na kapacitete, i u slučaju primjene odluke dio proizvođač­a peleta suočiće se s dodatnim problemom zbog velikog broja angažovani­h radnika i transportn­ih sredstava, gdje bi štetu trpjeli i prevoznici.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Po cijeni ulja prestigli smo zapadne zemlje
/ DIDIER TORCHE Po cijeni ulja prestigli smo zapadne zemlje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina