Oslobodjenje

Romeo Zelenika je odavno u kriminalu

Apelacija podnesena protiv presude Kantonalno­g suda u Mostaru odbijena je kao neosnovana

-

Ustavni sud BIH odbio je apelaciju Romea Zelenike, bivšeg direktora KPZ-A Mostar i člana Komisije za vrijednosn­e papire FBIH i konstatova­o da on nije bio oklevetan kada je na FTV-U objavljeno da je zakoračio u kriminal. Zeleniku je FUP prijavio zbog organizira­nog kriminala, a prije nekoliko dana je prijavljen i zbog krivotvore­nja službenih isprava, piše istraga.ba.

”Kako je direktor KPZ-A Mostar Romeo Zelenika zakoračio u kriminal”, glasila je rečenica objavljena u avgustu 2013. godine u centralnom dnevniku Federalne televizije.

Devetnaest godina kasnije Ustavni sud BIH je utvrdio da ovom rečenicom i svim ostalim navodima Romeo Zelenika nije - oklevetan.

”Odbija se kao neosnovana apelacija podnesena protiv presude

Kantonalno­g suda u Mostaru broj 58 0 P 142328 15 Gž od 18. februara 2020. godine”, navedeno je u odluci Ustavnog suda BIH donesenoj 8. juna ove godine.

”U kontekstu navedenog Ustavni sud zapaža da je prvostepen­i sud taksativno pobrojao dokaze koji su tokom postupka provedeni i opisao sadržajizv­edenihdoka­za,teobrazlož­io zbog kojih razloga i kakav zaključak je proizašao iz izvedenih dokaza. Žalbeni prigovor u vezi sa proizvoljn­om ocjenom dokaza ispitao je Kantonalni sud koji je prigovor ocijenio neosnovani­m. Ustavni sud ne uočava ništa što bi izneseni prigovor opravdalo”, konstatira­o je Ustavni sud BIH.

Sudovi su, dakle, prihvatili dokaze protiv Zelenike, među kojima je bio i izvještaj FUP-A dostavljen Tužilaštvu BIH.

 ?? ?? Irfan Jazvin: Čekamo plaće
Irfan Jazvin: Čekamo plaće

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina