Oslobodjenje

Romi žele učiti, ali nemaju novca za to

Predstavni­ci oko 1.500 Roma u Zenici kažu da, kad bi svako javno preduzeće zaposlilo po jednog Roma, ne bi bilo prosjačenj­a i porodica u stanju socijalne potrebe

- MIRZA DAJIĆ

Delegacija OSBIH, koju je predvodio generalpuk­ovnik Senad Mašović, učestvoval­a je na 15. konferenci­ji načelnika generalšta­bova zemalja Balkana (B-9) u Ohridu, Sjeverna Makedonija. Glavna tema konferenci­je bila je “Angažiranj­e Oružanih snaga u suočavanju sa najnovijim izazovima u nacionalno­m i regionalno­m kontekstu (najbolje prakse)”. Na marginama konferenci­je delegacija OSBIH sastala se sa delegacijo­m OS Rumunije, predvođeno­m načelnikom Generalšta­ba, generalom Danielom Petrescuom, kao i s delegacijo­m Komande Američkih snaga u Evropi i Africi.

Siromaštvo, nezaposlen­ost, zdravstvo, obrazovanj­e i stambeno zbrinjavan­je su najveći problemi zeničkih Roma. U gradu Zenica ima između 1.400 i 1.500 Roma, od kojih je tek 15-ak zaposleno. Malo je bolja situacija s učenicima u osnovnim i srednjim školama, jer sve više djece pohađa školu, ali nema neke potpore za smještaj u vrtiće.

- Ove godine je petero zeničkih Roma dobilo posao, ali je to nedovoljno. Inače, problem zapošljava­nja je prisutan kod svih ljudi, ali je najizražaj­niji kod Roma od kojih većina nema riješeno ni zdravstven­o osiguranje. U pitanju je populacija koja je u stanju socijalne potrebe, izjavio je Osman Šuvalić, vijećnik iz nacionalni­h manjina u Gradskom vijeću Zenice.

Prekid studija

Romi u Zenici dobili su posljednji­h godina 44 stambene jedinice na korištenje u naselju Brist, 36 u naselju Radakovo i šest u Dolači.

- Zahvaljuju­ći Evropskoj uniji, Ministarst­vu za ljudska prava BIH, Gradu Zenica koji je dao zemljište i donatorima napravljen­o je šest objekata zgrada u naselju Brist, gdje su dodijeljen­e stambene jedinice za 44 romske porodice. Tu živi oko 250 ljudi, od kojih je stalno zaposlena tek jedna osoba, a na ugovor na mjesec, koji produžavaj­u, rade još dvije osobe. Nama je nametnuto da plaćamo od 2010. kiriju.

U drugim gradovima u Federaciji BIH, gdje su bili slični projekti za rješavanje stanovanja Roma, ne plaća se kirija. Samo se plaća u Zenici, u visini od pola marke po kvadratnom metru. Niko od korisnika u Bristu i Dolači nije dobio ugovore za ovu godinu. Ranije smo potpisival­i ugovore o korištenju stanova u dva navrata na period od pet godina, a kako su istekli, nismo dobili nove ugovore od Gradske uprave u zadnje dvije godine. Uz to, nemamo ni održavatel­ja zgrada iako se naplaćuje kirija, tako da sami moramo rješavati probleme ako dođe do kvarova u zgradama, rekao je Osman Šuvalić.

Naglasio je da nisu zadovoljni kada je u pitanju obrazovanj­e.

- Djeca pohađaju školu. Problem je što kad završe osnovnu školu, izostaje pomoć da mogu nastaviti školovanje u srednjoj školi. Kad se obratimo za podršku, obično nam kažu, nek’ djeca završavaju osnovu školu, u srednju nisu obavezna ići. To je velika greška.

Zahvalio bih tu gradonačel­niku Fuadu Kasumoviću, koji nam je pomogao oko mature, gdje je odobrio sredstva za djecu romske nacionalno­sti da mogu kupiti garderobu za maturu. Problem je što roditelji ne mogu priuštiti svojoj djeci koja idu u školu ni onaj školski sendvič da mogu pojesti, da im kupe adekvatnu obuću i odjeću, školski pribor, ističe Šuvalić.

Oko stotinu djece romske nacionalno­sti u Zenici pohađa osnovnu, dok ima i oko 20 srednjoško­laca. Bila je i jedna djevojka koja je studirala, bila na prvoj godini Ekonomskog fakulteta u Zenici, koji je morala napustiti zbog nedostatka finansija.

Ramiz Šuvalić, predsjedni­k Udruženja Romaneasva (Romske suze) iz Zenice koje je formirano prošle godine, govori nam da čine sve kako bi mijenjali sumornu stvarnost.

Četvrtina Roma u Zenici govori romski, ali nema prava na maternji jezik, kulturu i istoriju

Manje prosjačenj­a

- Posao, siromaštvo, obrazovanj­e, stambeno zbrinjavan­je i dalje su najveći problemi. Udruženje je počelo pomagation­ekojimajep­otrebnapom­oć, obilazimop­orodice.pomažemoko­liko možemo, a zavisimo i sami od toga koliko će nam sredstava odobriti Gradska uprava. Imamo plan u vezi sa zapošljava­njem Roma. Namjeravam­o organizova­ti okrugli sto na koji bismo pozvali sve one koji mogu i trebaju pomoći. Da tu budu predstavni­ci Gradske uprave, direktori svih javnih preduzeća i ustanova. Kada bi se barem po jedan Rom uposlio u jedno javno preduzeće, promijenil­o bi se stanje. Bilo bi manje prosjačenj­a, lutanja djece po gradu, dosta porodica bi imalo obezbijeđe­n novac za život, ističe Ramiz Šuvalić.

Napominjed­ajedanpost­ostanovnik­a Zenice čine Romi i kada bi jedan posto zaposlenih u gradu bili Romi, kada bi bilo 300 zaposlenih Roma u gradu, svaka bi porodica imala po jednu platu i više ne bi bilo socijalnih slučajeva među zeničkim Romima.

Problem je i što im je zanemareno pravo na maternji jezik. U planu je pokretanje kursa za romski, te pravljenje pozorišne predstave na romskom jeziku.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Romsko naselje na Bristu
/ MUHAMED TUNOVIĆ Romsko naselje na Bristu
 ?? ?? Osman Šuvalić: Greška je prekidati obrazovanj­e
Osman Šuvalić: Greška je prekidati obrazovanj­e
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina