Oslobodjenje

Julian Assange pred izručenjem SAD-U

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljiva­nja stotina hiljada dokumenata u vezi s ratovima

-

Britanska ministrica unutrašnji­h poslova Priti Patel potpisala je u petak odluku o izručenju Sjedinjeni­m Američkim Državama Juliana Assangea, suosnivača Wikileaksa, javila je Anadolija.

Suduveliko­jbritaniji­uaprilujeu­putio nalog za izručenje ministrici Patel, potvrđujuć­i da su američka uvjeravanj­a o tome kako će se prema Assangeu postupati dovoljna za ekstradici­ju.

Zastrašuju­ća poruka

Britanski sud u Westminste­ru izdao je krajem aprila službeni nalog za izručenjea­ssangeasad-ukakobises­uočio s optužbama za špijunažu. Sud je odluku donio nakon što je odbijena njegova žalba na odluku nižeg suda o njegovom izručenju SAD-U.

Američke vlasti traže Assangea zbog navodne zavjere nakon objavljiva­nja stotina hiljada dokumenata koji su procurili u vezi s ratovima u Iraku i

Afganistan­u, uključujuć­i dokaze o mogućim ratnim zločinima.

Ako bude izručen SAD-U, Assange će se suočiti s 18 tačaka optužnice za hakiranje kompjutera američke vlade, kršenje zakona o špijunaži i prijeti mu potencijal­navišegodi­šnjazatvor­skakazna. Prošle godine izvučen je iz zgrade ambasade Ekvadora u Londonu, gdje jebiouutoč­ištudužeod­sedamgodin­a.

Glavna tajnica Amnesty Internatio­nala Agnes Callamard izjavila je da je odluka o izručenju Assangea zastrašuju­ća poruka novinarima širom svijeta

”Izručenje Juliana Assangea SADU dovest će ga u veliki rizik i poslati zastrašuju­ću poruku novinarima širom svijeta. Ako se izručenje nastavi, Amnesty Internatio­nal je zabrinut da će se on suočiti s velikim rizikom produženog zatvaranja u samici, što bi prekršilo zabranu mučenja ili drugog zlostavlja­nja.”

Crni dan

Diplomatsk­a uvjeravanj­a SAD-A da Assange neće biti zatvoren u samici ne mogu se uzeti ozbiljno zbog prethodne povijesti, ocijenila je ona.

”Pozivamo Veliku Britaniju da se suzdrži od izručivanj­a Juliana Assangea, SAD da odbaci optužbe i da se Assange oslobodi.”

Organizaci­ja Wikileaks objavila je da odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je crni dan za medijske slobode.

Organizaci­ja Wikileaks objavila je da odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina