Oslobodjenje

Evropu zahvatio toplotni val

Povećana upotreba klima-uređaja i ventilator­a prisilila je Francusku da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja

-

Javni događaji na otvorenom zabranjeni su na nekim područjima Francuske dok je Evropu zahvatio rekordan toplotni val. Na jugozapadu Francuske oko grada Bordeauxa otkazani su koncerti i velika javna okupljanja, javila je Fena.

U četvrtak su dijelovi Francuske dosegli temperatur­u i do 40 stepeni Celzijusa, što nije do sada zabilježen­o u ovom periodu godine, a očekuje se da će temperatur­e doseći vrhunac u subotu, prenosi BBC.

Naučnici su rekli da su razdoblja intenzivne vrućine sve češća i dugotrajni­ja kao posljedica globalnog zagrijavan­ja. Španija, Italija i Velika Britanija također bilježe visoke temperatur­e u ovom mjesecu.

Privatne proslave, poput vjenčanja, i dalje će biti dopuštene.

- Svi se sada suočavaju sa zdravstven­im rizikom, rekla je lokalna dužnosnica Fabienne Buccio za radio France Bleu.

Francusko ministarst­vo unutrašnji­h poslova upozorilo je ljude na to da budu izuzetno oprezni i ne izlažu se vremenskim prilikama ako to ne moraju.

Državna meteorološ­ka stanica Meteo France saopćila je da je ovo najraniji toplotni val koji je ikada pogodio zemlju, a uzrokovan je masom vrućeg zraka koja se kretala iz Sjeverne Afrike.

Temperatur­e bi u Parizu mogle doseći 39 stepeni Celzijusa, a suše su također povećale rizik od šumskih požara, upozorili su iz Meteo Francea.

Povećana upotreba klima-uređaja i ventilator­a prisilila je Francusku da uvozi električnu energiju iz susjednih zemalja, saopštio je operater za električnu energiju RTE.

 ?? / EPA ?? Temperatur­e bi mogle doseći 39 stepeni Celzijusa
/ EPA Temperatur­e bi mogle doseći 39 stepeni Celzijusa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina