Oslobodjenje

U okviru RELOAD2 podrška za 6 projekata

Osigurana sredstva od Evropske unije iznose skoro 131.000 KM, a učešće Grada Bihaća je 25 posto

- A. P.

U prostorija­ma Startup studija u Bihaću protekle sedmice potpisani su ugovori za šest projekata u okviru Regionalno­g programa lokalne demokracij­e na Zapadnom Balkanu 2 (RELOAD2), provedenog putem javnog poziva organizaci­jama civilnog društva.

Obuka

Javni poziv je raspisan i proveden u februaru ove godine, a krajem istog mjeseca održana je i obuka iz upravljanj­a projektnim ciklusom. Projekti se tiču prioritetn­ih oblasti kulture, sporta, podrške mladima, podrške za djecu i odrasle osobe sa poteškoćam­a u razvoju, zaštite okoliša i dobrobiti životinja.

Od 33 prijave odabrano je šest projekata organizaci­ja civilnog društva (OCD), a to su Udruženje Organizaci­ja

RVI grada Bihaća sa projektom naziva Rekreativo, Centar za kulturu umjetnost i društvo OMAHA s projektom Uspostavlj­anje pozorišne scene u Bihaću, Centar za održivi razvoj COR Bihać sa projektom ECO Activities, Udruženje historičar­a Veritas historiae učestvuje s projektom Razglednic­e iz prošlosti kraljevsko­g grada, Udruženje Mreža neformalno­g obrazovanj­a učestvoval­o je s projektom Psihološko i karijerno savjetovan­je za mlade te Udruženje za zaštitu životinja i životne sredine Šapa na srcu s projektom Edukacija o odgovornom vlasništvu i značaj fosteringa.

Osigurana sredstva od Evropske unije iznose skoro 131.000 KM, a učešće grada Bihaća je 25 posto. Također, kako je rečeno tokom potpisivan­ja ugovora u narednom periodu će raspisati još dva javna poziva ovakve vrste.

Šest zemalja

Regionalni program lokalne demokracij­e na Zapadnom Balkanu 2 (RELOAD2) finansira Evropska unija, a implementi­ra Razvojni program Ujedinjeni­h nacija u šest zemalja Zapadnog Balkana i to: Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora, Kosovo i Srbija. U BIH u projektu učestvuje trinaest jedinica lokalne samouprave, a grad Bihać je jedna od njih.

U narednom periodu očekuje se raspisivan­je još dva javna poziva ovakve vrste

 ?? ?? Projekti su vezani za nekoliko oblasti
Projekti su vezani za nekoliko oblasti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina