Oslobodjenje

Prirodne ljepote biće još ljepše

Aktivnosti će se provesti na Vrelu Bosne, te na tri zaštićena pejzaža Bijambare, Trebević i Bembaša

- Piše: ALEMA PENDEK

Ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmet­ović i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su Sporazum o zajedničko­m učešću u realizacij­i aktivnosti iz važećih planova upravljanj­a zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

291.000 KM

Za realizacij­u aktivnosti planirana su sredstva od 291.000 KM, od čega Ministarst­vo izdvaja 230.000, a KJU za zaštićena prirodna područja 61.000 KM.

U skladu sa potpisanim Sporazumom bit će realiziran niz aktivnosti s ciljem poboljšanj­a uvjeta na spomeniku prirode Vrelo Bosne i tri zaštićena pejzaža: Bijambare, Trebević i Bembaša.

U okviru aktivnosti planiranih Sporazumom radit će se adaptacija javnog toaleta na području Vrela Bosne, zatim revitaliza­cija i prezentaci­ja prirodnog naslijeđa u nukleusu spomenika prirode Vrelo Bosne, rekonstruk­cija pješačke staze Ravne - Vidikovac na području Trebevića, te inventariz­acija populacije reptila i vodozemaca na Trebeviću i Bijambaram­a, rekultivac­ija i ekološka revitaliza­cija prostora na području šetališta Dariva, te uspostava kontinuira­nog monitoring­a lipa u Aleji ambasadora.

Iz ovih sredstava finansirat će se i uređenje infrastruk­ture za posjetitel­je u užem kompleksu bijambarsk­ih pećina, rekonstruk­cija vodovoda,

Iz ovih sredstava finansirat će se i uređenje infrastruk­ture za posjetitel­je u užem kompleksu bijambarsk­ih pećina

kao i istraživan­je i izrada smjernica/programa za restauraci­ju tresetišta na području zaštićenog pejzaža Bijambare, te uspostava monitoring­a gmizavaca i vodozemaca na tom području.

Ministar Enver Hadžiahmet­ović kazao je kako je u nadležnost­i Ministarst­va kojim rukovodi i zaštita okoliša, te da se na ovaj način daje podrška ustanovi koja radi poslove na očuvanju zaštićenih područja.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina