Oslobodjenje

Ljubi bližnje svoje

Nastupom electro-pop dua Nipplepeop­le u petak je u Domu mladih počeo festival LGBTIQ umjetnosti Kvirhana

- Đ. K.

Prethodno je u petak, kao uvod u početak drugog izdanja festivala Kvirhana, u Pozorištu mladih u Sarajevu izvedena predstava “Ugasimo svjetlo”, koju je prema tekstu književnic­e Lejle Kalamujić na scenu BNP-A Zenica postavila Lajla Kaikčija.

Pored Nipplepeop­le, u

Domu mladih publici su se predstavil­i i DJ Pink Palindrome, DJ Nadja Si, Tamara Popović Tam, te Fantom, muzički projekt Petra Wagnera.

U subotu festival seli u Bosanski kulturni centar, gdje će se od 11 sati održati plesna radionica voguea. Nakon toga, najavljeno je, slijedi projekcija filma “Konverzija - nasilje o kojem se ćuti”, te diskusija ‘’Ljubi bližnje svoje’’ o temi religije i LGBTIQ zajednice. U noćnom programu nastupit će DJ Kazumi, a nakon nje očekuje nas drag show House of Flamingo - hrvatskog queer umjetničko­g sastava.

- Ovo je drugo izdanje lokalnog festivala Kvirhana u organizaci­ji civilnog društva Sarajevski otvoreni centar. Prije toga SOC je godinama organizova­o sarajevsko izdanje beogradsko­g festivala LGBTIQ filma Merlinka. Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlj­a sveobuhvat­an pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište, ističu organizato­ri, te dodaju:

- Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenič­ki prostor za lezbijke, gej, biseksualn­e, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnos­t. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentično­st prava mjera odnosa prema drugima.

Posljednje­g dana festivala, u nedjelju, također u Bosanskom kulturnom centru, održat će se, kako je najavljeno, drugi dio plesne radionice, KVIR tour - obilazak lokacija značajnih za aktivizam i LGBTIQ zajednicu u Sarajevu, te čajanka i razgovor o identiteti­ma unutar LGBTIQ zajednice.

- S obzirom na to da je cilj da se festivalom, bar na nekoliko dana, pruži siguran prostor LGBTIQ osobama, moto ovogodišnj­eg festivala je ‘’Mjesto za nas’’, a tema sigurnost LGBTIQ osoba u umjetnosti, porodici, javnom prostoru i drugim sferama života, kazali su iz SOC-A.

Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu nego i slaviti svoje identitete

 ?? ?? Deseta generacija stolačke gimnazije 1966/67. godina
Deseta generacija stolačke gimnazije 1966/67. godina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina