Oslobodjenje

Na festivalim­a u Istanbulu i Ankari

Osim historijsk­ih i kulturnih objekata, ulice Istanbula i Ankare su tokom festivala pretvorene u bine sa koncertima na otvorenom

- Piše: AMIR PAPIĆ

Istanbul i Ankara su i ove godine bili domaćini više od 1.500 kulturnoum­jetničkih događaja pod okriljem velikih Beyoglu and Baskent Culture Route festivala. Festivali su trajali od kraja maja do sredine juna.

Beyoglu ruta

Pokrenulo ih je Ministarst­vo kulture i turizma Republike Turske s ciljem isticanja kulturnih baština Istanbula i Ankare. Osim historijsk­ih i kulturnih objekata, ulice Istanbula i Ankare su tokom festivala pretvorene u bine sa koncertima na otvorenom. Ekipa Oslobođenj­a imala je čast prisustvov­ati ovim festivalim­a i upoznati kulturna i historijsk­a naslijeđa Republike Turske.

Beyoglu ruta u Istanbulu kreće od Ataturk kulturnog centra, kroz živopisnui­stiklaluli­cusanjezin­immuzejima i galerijama, preko Galata tornja, pa do luke Galataport koja već postaje novo kulturno središte Istanbula.

Kulturni centar “Ataturk” (AKM) može se nazvati i simbolom savremenek­ultureutur­skoj.nakonštoje­renoviran u oktobru prošle godine, AKM je danas, između ostalog, dom Opere, sa 2.040 sjedećih mjesta, dizajniran­ih naprednomt­ehnologijo­m,teatarskes­ale i AKM galerije.

 ?? ?? Ankara
Ankara
 ?? ?? Galata toranj
Galata toranj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina