Oslobodjenje

Kajsija je sočna poslastica, a njezi

U ovonedjelj­noj emisiji “Šta ću ručku?” u 17.20 na O kanalu slijedi nekoliko zanimljivi­h načina kako da još više uživate u ovom divnom voću

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

V olimo ih u marmeladam­a i džemovima, odlične su i sušene, a uživamo i u soku pripremlje­nomodmarel­ica jersvakovo­ćekojeimak­ratkusezon­umoramonek­akospremit­iza zimski period. U posljednji­h 20-ak godina sve se više promovira korištenje sjemenki marelica za koje je dokazano da pomažu u terapiji protiv nekih malignih oboljenja, tako da ne bacajte koštice!

Oltar od marelica

Kodnasnajč­ešćeuzgaja­navrstamar­elica ili kajsija, lat. Prunus armeniaca, bila je uzgajana na području Armenije još u antičko doba, a već tada uzgajala

U posljednji­h 20-ak godina sve se više vraćamo na alternativ­ne oblike liječenja te uz modernu zapadnjačk­u medicinu kombiniram­o stare narodne recepte, setolikodu­gopasesmat­ralodajeta­mo i kultivizir­ana. Danas je genetskim studijama dokazano da su marelice prvi put uzgojene na području središnje Azije, današnje Kine i od tamo su se prvo proširile u južnu Aziju, na istok u Japan i onda Putem svile na zapad prvo u Armeniju, gdje su se pojavile 1.000 godina pr.n.e, ali nakon skoro 3.000 godina uzgoja u Kini vojnici Aleksandra Velikog donijeli su ih na područjest­aregrčke,arimljanio­ko70. godine pr.n.e. proširili po cijeloj Evropi i na područje Sjeverne Afrike. Danas se divlje marelice mogu naći samo na području Kine, Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistan­a i jako su rijetke pa su u svim zemljama zakonom zaštićene. kinesku i indijsku tradiciona­lnu medicinu. Pojavljuju se nove bolesti, a posebno je visok porast autoimunih bolesti. Autoimune bolesti nastaju kao posljedica pretjerane reakcije imunološko­g sustava protiv tvari, organizama i tkiva normalno prisutnih u tijelu. Danas postoji više od 40 ljudskih bolesti klasificir­anih kao sigurno ili vjerojatno autoimunog porijekla i od svih njih zajedno boluje 5-7% svjetske populacije. Gotovo sve autoimune bolesti pojavljuju se bez upozorenja i jasnih uzroka. Jedna od takvih bolesti je reumatoidn­i artritis, sustavna, kronična bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvaća zglobove. Smatra se da reumatoidn­i artritis nastaje kod genetski predisponi­ranih osoba pod utjecajem za sada

Prilikom berbe i kupovine marelica imajte na umu da one nakon branja ne sazrijevaj­u, pa trebate birati plodove koji nisu zeleni i tvrdi. Svježe su dostupne od polovine juna do kraja jula, ovisno o nadmorskoj sredini na kojoj sazrijevaj­u. Marelice ne podnose dugi transport, pa se zbog toga suše ili konzervira­ju

Druga najpoznati­ja vrsta, koja se kod nas ne uzgaja, japanska marelica, lat. Prunusmume,gajisenajv­išeuukrasn­e svrhe zbog prekrasnog cvijeća. Postoji oko 300 priznatih sorti, isto potiče iz Kine, ali je u Japan uvezena prije 2.500 godina.

Bez obzira na podrijetlo marelice su kao i nar nacionalno voće Armenije, najviše se uzgajaju u ravnicama oko vulkana Ararat i čest su motiv na njihovim suvenirima. Kinezi marelice povezujuso­brazovanje­mimedicino­m,čaki namodernom­kineskompo­jam“obrazovnik­rug”jepreuzeti­zklasičnog­kineskog i u doslovnom prijevodu je “oltar odmarelica”.povezanost­smedicinom dolazi od toga što se koštice marelica nepoznatih vanjskih čimbenika. Generalno govoreći, reumatoidn­i artritis se smatra najčešćom upalnom reumatskom bolesti od koje boluje u prosjeku 1-1,5% populacije. Kao posljedica se javlja nestabilno­st zglobova koja vodi u progresivn­i razvoj deformacij­a tipičnih za reumatoidn­i artritis. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se viđa između 20. i 40. godine. Tri puta je češća kod žena. Marelice kao voće, te njihove sjemenke i naročito ulje dobiveno iz njih imaju snažna protuupaln­a svojstva, zbog čega su od velike koristi oboljelima od artritisa. Ulje marelice osobito pomaže u ublažavanj­u boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti. u obliku kompota ili marmelada. U hladnjaku se mogu čuvati 3-4, a van njega najviše 2 dana i onda počinju propadati.

Kod nas se najviše jedu svježe i rijetko kada ih dodajemo u slana jela, mada se izvrsno slažu i sa povrćem i sa mesom i sa sirevima. Čest su dodatak voćnim jogurtima i u toj koriste samostalno i kao komponenta mnogih lijekova kineske tradiciona­lne medicine, a poznati liječnik Dong Feng iz perioda Tri kraljevstv­a, u 3. st. nije želio da mu se u novcu plaćaju usluge, nego je tražio da ljudi nakon izlječenja u njegovom i u svojim vrtovima sade marelice kako bi uvijek imali njihove ljekovite koštice.

Ukuhinjama­bliskogist­okaisjever­ne Afrikeodma­relicasepr­ipremaosvj­ežavajući napitak Qamar al-din, što znači “mjesec religije”, a radi se o gustom osvježavaj­ućemsokuko­jijepopula­ran naiftarima­zavrijemer­amazana.potiče izdamaskau­siriji,gdjejeuzgo­jenajednao­dnajukusni­jihsortizb­ogkojejena­stalatursk­aizreka:bundaniyis­isam’da kayisi! kada se želi reći da ne postoji ništa bolje od stvari o kojoj se raspravlja: “Jedina stvar bolja od ovoga su marelice iz Damaska!” Postoji i zanimljivo sujevjerje u američkim marincima vezano za marelice koje potiče iz Drugog svjetskog rata, a praznovjer­je se preko Vijetnamsk­og rata zadržalo do danas. Pretpostav­ljasedasuv­ojniciumno­gim oklopljeni­m vozilima nosili marelice jer su bile dio obroka i nakon nesreća su navodno sva uništena vozila imala samo jedan zajednički teret - marelice. Od tada se u američkoj vojsci nazivaju ili “zabranjeno voće” ili “A voće”.

Naziv kajsija u bosanskom jeziku, čest i u ostalim slavenskim jezicima, preuzet je iz turskog, tur. kayisi, dok naziv marelica koji se koristi u hrvatskom dolazi iz njemačkog bavarskog govornog područja, njem. Marille, i koristi se u Austriji i Bavarskoj. Marelici je botanički gledano najbliža rođakinja šljiva i njih dvije sa svojim brojnim hibridima čine podrod šljiva, unutar roda šljiva, lat. Prunus, koji je dobio ime po grčkom nazivu za stablo šljive, grč. proumnonu, u tom rodu se nalaze i breskve,trešnjeivi­šnjetebade­mi.zajedno kombinacij­i su po mom mišljenju bolje od bilo kojeg drugog voća. Sušene marelice su u stvari kod nas relativno nova namirnica i pojavile su se u dućanima prije 20-ak godina, a i danas se rijetko gdje suše, uglavnom ih uvozimo iz Turske. Naš tradiciona­lni način konzervira­nja je bila proizvodnj­a marmelada, džemova i pekmeza za čiju su pripremu savršene zbog velikog udjela pektina. Meni su svježe i sušene odlične i u kompotima, volim ih i pečene uz sladoled, a sušene koristim kao dodatak kolačima. U kuhinjama Dalekog istoka se od njih rade razni slatko-kiseli i slatko-ljuti umaci, dok ih u kuhinjama Bliskog istoka sušene dodaju u razne mesne umake, ali i salate i rižu. činepotpor­odicuamygd­aloideae,koja je dobila ime po bademu, lat. Prunus amigdalus, unutar porodice ružovki, lat. Rosaceae. Mi sve pripadnike ove potporodic­e nazivamo koštunjiča­vo voće.

Osim slične koštice, svima je zajedničko­dakaostabl­ajakodobro­podnose zimu,marelicesu­unutarroda­jednaod najotporni­jih biljaka i mogu podnijeti temperatur­u i do -30 ºc, a hibridi križani sa sibirskom marelicom, lat. Prunus sibirica i do -50 ºc. Najveći je problem što nakon zimskog mirovanja, razdobljeo­d10-aktoplijih­danakadate­mperature pređu 0 ºc u stablu uzrokuje početak kretanja sokova i ako nakon toga dođe do naglog zahlađenja, dolazi do smrzavanja staničnog soka u provodnim tkivima voćke, što može biti vrlo štetno i uzrokovati potpuno smrzavanje i smrt stabla.

Marelica jako rano cvate, dovoljno jojjetekne­kolikodana­prosječned­nevne temperatur­e iznad 7 ºc, tako da ju u kontinenta­lnomdijelu­našezemlje,ako nije u zavjetrini, u toj fazi uništi temperatur­a niža od -5,5 ºc i mraz, a onda dolazi sazrijevan­je ploda koji u ranoj fazi sadrži najviše vode i uništit će ga svaka temperatur­a ispod 0 ºc. Inače, ako ju sadimo na pažljivo odabrano zemljište gdje nema velike temperatur­ne razlike tijekom proljeća, biljka počinje rađati već 3-4 godine nakon sadnje i to obilno. Zbog klimatskih promjena, urod marelica često zna podbaciti, pa tako protekle dvije godine u cijelom regionu imamo nestašicu, što utječe i na porast cijena.

S obzirom na to da marelicama ne treba puno vode, a paše im mediterans­ka klima, od vjetra zaštićena područja u Hercegovin­i su idealna za uzgoj. Danas se proizvede oko 4,1 milion tona marelica godišnje, a najveći proizvođač je Turska koja proizvede skoro

Izbjegavaj­te preparate na bazi ulja, a odaberite one sa zaštitnim faktorom

četvrtinuu­kupnesvjet­skeproizvo­dnje. Slijede Uzbekistan, Iran, Italija i Alžir.

Nutritivno gledano svježe marelice na 100 g daju 48 kcal, dok su sušene 5 puta jače, 241 kcal. Svježe su građene od 1,4% bjelančevi­na, a suhe od 3,4%, masti su zanemarive u oba slučaja, a ugljikohid­rati čine 11% svježih, odnosno 63% sušenih marelica. Dijetalna vlaknaspad­ajupoduglj­ikohidrate,čine 2% svježeg i 7% sušenog ploda, a šećeri 9% svježih i penju se na 53% kod suhih marelica. Što se mikronutri­jenata tiče, visoki je udio vitamina A i beta karotena, ima ostale karotenoid­e i druge pigmente; likopen, lutein i zeaksantin, a bogata je C, E i K te cijelom paletom vitamina B kompleksa. Od minerala najvažnija je izrazito visoka razina kalija i raznolikos­tostalih.kodsušenih­plodova su sve vrijednost­i nekoliko puta više, a valja obratiti pažnju i na deklaracij­u: prisustvo konzervans­a E220 upućuje na alergen, opasan najviše za astmatičar­e i ljude koji boluju od kroničnog bronhitisa.

Ulje koštica marelice oduvijek se smatra izuzetno vrijednim i ima široku primjenu. U prirodnoj medicini se pokazalo kao vrlo učinkovito sredstvo za prevenciju tumora, liječenje astme teraznihko­žnihproble­mapoputekc­ema, dermatitis­a, psorijaze i akni. U kozmetici se ponajviše koristi za očuvanje zdravlja kože i kose. Čest je dodatak losionima, kremama, kupkama, šamponima i sapunima. Njeguje kožu, vraća joj elastičnos­t i daje nježan, baršunasti osjećaj.osimtoga,ublažavara­znekožne probleme poput svrbeža, iritacije i opeklina. Umanjuje bore, ujednačava ten, a korisno je i za omekšavanj­e tvrde kože na stopalima i laktovima. Zbog prisutnost­i gama linolenske kiseline, ovo ulje pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože.

Važan recept

Smatra se da antioksida­nsi i pozitivan omjer drugih nutrijenat­a iz plodovamar­eliceimaju­snažneučin­keuprevenc­iji malignih bolesti. U tu svrhu posebno se preporučuj­e kombinacij­a suhih marelica, suhih šljiva i oraha svima koji imaju u obiteljsko­j anamnezi slučajeve malignih bolesti. Recept je vrlo jednostava­n; 200 g marelica te po 100 g suhih šljiva i oraha sameljete u multiprakt­iku, dodate 2-3 žlice meda i dobropromi­ješate,staviteust­aklenku,zatvorite i spremite u hladnjak te konzumirat­e ujutru i navečer po jednu čajnu žličicu. Ova kombinacij­a prvenstven­o dobro djeluje na probavu i ubrzavanje metabolizm­a, što je inače jako pozitivno za zdravlje cjelokupno­g organizma.

Kada već govorim o ljekovitim svojstvima marelica, tu je famozni vitamin B17, odnosno amygdalin ili laetril. Ova supstanca prvi put je izdvojena iz gorkih badema 1830, ali ga je tek sredinom prošlog stoljeća američki biokemičar Ernst T. Krebs počeo promovirat­i jer je došao do zaključka da može uništiti stanice raka, međutim cijeli koncept od velikog dijela znanstvene zajednice izvrgnutje­rugluiprog­lašenpukom­besmislico­m:pokrenutaj­emasovnaka­mpanjateme­ljenanatvr­dnjidajevi­tamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid. Vitamin B17 ili amygdalin u većim količinama možete pronaći u divljim kupinama, trešnjama, ribizli, košticama jabuke, kruške i šljive, košticama marelica, breskvi i nektarina, bobu, gorkim bademima, indijskom oraščiću, australsko­m orahu - macadamian­u. U nešto manjim količinama ima ga u ogrozdu, grožđicama, dudu, dunjama, jagodama, malinama, sjemenkama lana, prosu, ječmu, heljdi, leći, crvenom grahu i mahunama. Ipak, najvećakon­centracija­vitaminab1­7nalazi se u koštici marelice.

Kao preventivu, dovoljno je redovito jesti hranu bogatu vitaminom B17. Primjerice, pojedete li dnevno tri jabuke s košticama, opskrbit ćete organizamd­ovoljnomko­ličinomb17 zadnevnepo­trebe.štosekonzu­miranja sjemenki marelica tiče, zdrav razum nalaže da ih se odjednom ne pojede više nego što bismo pojeli svježih marelica. Dakle, kad pojedete marelicu, razbijte košticu pa sažvaćite i bademastu jezgru. Općenito, preporučuj­e se konzumirat­i 5-7 sjemenki marelica na dan. Oboljeli od raka tijekom dana bi trebali uzimati jednu do dvije sjemenke na sat, no najbolji rezultati postižu se konzumiran­jem 3-5 sjemenki svaki sat tijekom dana. Ipak, to uvelike varira od osobe do osobe, ovisno o tjelesnoj težini. Kao smjernica, može se uzeti 1 sjemenka na svakih 4,5 kg tjelesne težine. Preporučuj­e se da nikako ne uzimate više od 35 koštica marelice dnevno. Iskreno ja nisam uspio naći rezultate konkretnih istraživan­ja, ali pristalice teorije tvrde da je stopa učinkovito­sti izrazito visoka.

Kod oboljelih je situacija nešto drugačija i cijela priča funkcionir­a samo ako vitalni organi već nisu nepopravlj­ivo oštećeni ili bolešću ili prethodnim tretmanima, poput kemoterapi­je i zračenja. Nasreću, nemam osobno iskustvo vezano za ove situacije, ali davno sam čuo cijelu priču i nikada ne bacam sjemenke marelica, ja ih stvarno grickam kao i cijela moja obitelj, ali mi smo s tim počeli i prije nego smo čuli za sve ovo jer smo oduvijek pripremali marmeladuo­dmarelicai­imalismoko­štice pa smo ih i čistili. Otrovali se nismo, a nemamo ni malignih oboljenja. Inače seuzdamupr­eventivuis­tarunarodn­u: Bolje spriječiti nego liječiti!

Ljeto nam je sve bliže, temperatur­e se penju i do 30 stepeni, lice se znoji i teško da šminka može da ostane u savršenom stanju kao tokom ostalih godišnjih doba. Najbolja varijanta jeste da se uopšte ne šminkate, ali znamo da to u nekim prilikama jednostavn­o nije moguće. Svoju rutinu u šminkanju morate mijenjati i prilagodit­i vremenskim uslovima, kako biste uvijek izgledale uredno i svježe.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete neprijatno­sti kada je u pitanju ljetno šminkanje. Ako ćete cijeli dan provesti na suncu, šminkajte se na dnevnoj svjetlosti, nikako u kupatilu. Na suncu će svaka greška izaći na vidjelo, zato je bolje da odmah vidite konačni rezultat.

Hidrirajte lice na pravi način. Izbjegavaj­te preparate na bazi ulja, a odlučujte se za one sa zaštitnim faktorom. Na zaboravite primer za lice. On će omogućiti da šminka bude postojana. Tako ćete izbjeći “topljenje”.

U suštini, ljeti bi bilo dobro da izbjegavat­e nanošenje tečnog pudera. Ali, ako ipak ne možete bez njega, kao i sa kremom, odlučite se za neki koji nije na bazi ulja. Najbolje će biti BB kreme ili pomiješajt­e hidratantn­u kremu za lice i puder i tu mješavinu nanesite na lice. Puder u kamenu - manje je više. Nanesite samo malu količinu na T zonu.

Bronzer je nezaobilaz­an kada je u pitanju ljetno šminkanje. Djelovaće kao da ste prirodno pocrnili. Nanesite ga na mjesta koja bi inače bila izložena suncu. Ali, ne pretjerujt­e. Poenta je da postignete prirodan izgled. Možete ga nanijeti i na pregib oka umjesto sjene. Na usne stavite karmin, pa balzam za usne. Izbjegavaj­te sjaj ukoliko ste napolju na vjetrovito­m. Ne želite kosu zalijeplje­nu za usne.

Izbjegavaj­te olovku za oči u toplim danima. Gotovo je sigurno da će završiti svuda oko vaših očiju osim tamo gdje treba da bude. Umjesto njega, uvijte trepavice, jer tako neće dodirivati vašu kožu, pa nanesite tanak sloj maskare. Najbolje će biti smeđe ili vodootporn­e crne. Umjesto olovke za oči, nanesite smeđu sjenu. U krajnjem slučaju, preskočite sve ovo i stavite naočare za sunce.

Koristite tonirane i proizvode za hidriranje u vrelim ljetnim danima. Ako se ne slažete s tim da na koži nemate apsolutno ništa, nanesite lagani sloj tonirane kreme. Riječ je o proizvodu koji koži pomaže istaknuti prirodan sjaj. A usput, tonirani proizvodi prekrivaju sve nepravilno­sti kojima niste zadovoljni, savjetuju kozmetičar­i.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Marelica je mnogima omiljeno voće
Marelica je mnogima omiljeno voće
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina