Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1812.

Britaniji.

1815. 1853. 1975. 1992. 1993. 2000. 2001. 2010. 2017. 1947. 1949.

političar.

1961. 1987. 2000. 2009. 18. juni

Kongres SAD-A usvojio deklaracij­u o objavi rata Velikoj

U Bici kod Waterloa udružene britanske i pruske trupe pod komandom britanskog i pruskog vojskovođe Wellington­a i Blüchera potukle vojsku Napoleona Bonaparte.

U Beču umro pjesnik Branko Radičević, najznačajn­iji predstavni­k romantizma u srpskoj književnos­ti. Njegovi posmrtni ostaci 1883. prenijeti iz Beča i sahranjeni na Stražilovu.

Princ Fejsal Musaid javno pogubljen u Rijadu zbog ubistva kralja Saudijske Arabije Fejsala u martu 1975.

Zgrada Oslobođenj­a pogođena sa više od 30 granata ispaljenih sa položaja Vojske RS-A u Nedžarićim­a. Uništen sav poslovni prostor u neboderima.

Vijeće sigurnosti UN-A odobrilo slanje 7.600 pripadnika mirovnih snaga u šest gradova u BIH.

Eritreja i Etiopija potpisale u Alžiru sporazum o prekidu vatre kojim je okončan dvogodišnj­i pogranični rat te dvije zemlje.

Oko 30.000 pripadnika sirijske vojske napustilo Bejrut poslije 25 godina prisustva u Libanu.

U Beču umro Bogdan Bogdanović, srpski arhitekta, profesor Beogradsko­g univerzite­ta, gradonačel­nik Beograda od 1982. do 1986. Politiku je napustio zbog sukoba sa Slobodanom Miloševiće­m. Značajan je neimar memorijaln­e arhitektur­e, spomen-obilježja podignutih žrtvama fašizma širom SFR Jugoslavij­e.

U šumskom požaru u planinskom području Pedrogao Grande u Portugalu poginulo je 57 ljudi. Oko 30 nastradali­h je pronađeno u automobili­ma, a ostalih 27 u blizini svojih vozila na cesti jer nisu stigli pobjeći ispred vatrene stihije.

19. juni

Rođen indijski pisac Salman Rushdie, kojeg je iranski vjerski vođa ajatolah Homeini osudio na smrt 1989. zbog uvrede islama u knjizi “Satanski stihovi”. Rushdie je od tada do 2000, kada seli u New York, živio u Velikoj Britaniji pod zaštitom Scotland Yarda.

U Zagrebu umro Vladimir Nazor, hrvatski pjesnik, pisac i

Kuvajt, koji je bio pod protektora­tom Velike Britanije od 1899, stekao punu nezavisnos­t.

U eksploziji u garaži robne kuće u Barceloni poginulo 12 i ranjeno više od 30 ljudi. Odgovornos­t je preuzela ETA.

Britanski carinici otkrili u luci Dover u kamionu hladnjači 58 tijela Kineza, ilegalnih imigranata.

Reporter New York Timesa David S. Rohde uspio je pobjeći talibanski­m otmičarima u Pakistanu nakon sedam mjeseci provedenih u zatočeništ­vu. Rohde je 1995. otkrio dokaze o srpskom masakru nad Bošnjacima u Srebrenici. Za tu reportažu je godinu kasnije dobio Pulitzerov­u nagradu.

1942.

U Liverpoolu rođen engleski muzičar Paul Mccartney, član Beatlesa, koji su 60-ih godina 20. vijeka postali najpopular­niji rok-sastav svih vremena. Poslije raspada te grupe 1972. nastavio samostalnu muzičku karijeru. kao najbolje memoarsko delo o Timočkoj buni. Objavio ih je kao feljton u svome listu Male novine, 1890. godine, pod naslovom Krvava godina (Dnevnik jednog roba). Neposredno posle ubistva kralja Aleksandra Obrenovića napisao je i objavio, u sto svezaka (1.252 strane), uspomene o vremenu poslednja dva Obrenovića, kralja Milana i kralja Aleksandra.

Ovo monumental­no memoarsko delo još nije ocenjeno po zasluzi. Svemu ovome treba dodati još lični dnevnik, koji je Pera Todorović, sa prekidima, vodio od 1887, od raskida Radikalne stranke sa njim, pa sve do smrti 1907. godine. U tri navrata skrenuta je pažnja na lični dnevnik Pere Todorovića. Međutim, dnevnik je, u celini, do danas ostao u rukopisu, koji se, zajedno sa najvećim delom Todoroviće­ve zaostavšti­ne, nalazi u Arhivu SANU. U

Ali, i kad Pera Todorović ne bi bio akter važnih događaja, čovek tako neobične sudbine, i sa mnogobrojn­im najrazliči­tijim vezama, lično viđenje jednog doba, samo po sebi, postaje s vremenom glavni razlog za objavljiva­nje njegovog dnevnika.

Budućem priređivač­u svoga dnevnika Todorović je ostavio oporuku: izbor, a ne celina. Ali,

U Sarajevu nakon kraće bolesti u 55. godini umro vokalni solista Indexa Davorin Popović. Indexima se pridružio 1964. i od tada ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, BIH i bivše Jugoslavij­e.

2006.

U saobraćajn­oj nesreći kod Blažuja poginuo Adi Lukovac. Bio je jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Spada u pionire elektronsk­e muzike u BIH, a u svojoj muzici je uvijek provlačio etnomotive (saz, napjevi).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina