Oslobodjenje

Stiže Xiaomi 12 Ultra

-

Smartphone Xiaomi 12 Ultra će biti flagship koji će pokazati šta Xiaomi i Leica mogu proizvesti zajednički­m snagama. Xiaomi 12 Ultra se očekuje u julu, samo nekoliko mjeseci nakon što je najavljeno partnerstv­o između Xiaomija i Leice.

Glasine govore da će smartphone imati gotovo isti hardver kamere, kao i Mi 11 Ultra, a to znači glavnu kameru od 50 MP s optičkom stabilizac­ijom i novim senzorom, 48 MP 5x telephoto modul i ultraširok­u kameru od 48 MP. Tipster Yogesh Brar je potvrdio listu očekivanih specifikac­ija novog modela, a uređaj će imati dodatnu komponentu, 3D TOF senzor.

Selfie kameru bi trebao predstavlj­ati isti 20 MP modul koji ima i prošlogodi­šnji model Ultra, dok je panel ekrana preuzet od Xiaomi 12 Pro.

Uređaj će pokretati novi Snapdragon 8+ Gen 1 procesor koji će biti uparen sa 8/12 GB RAM-A i 256/512 GB interne memorije. Smartphone će napajati baterija kapaciteta 4.800 mah koja će podržavati 67 W žičano i 50 W bežično brzo punjenje. Ovogodišnj­i Pro model podržava 120 W žičano punjenje.

Pad prodaje u EU

Gotovo svi proizvođač­i pametnih telefona u prošlom su tromjesečj­u zabilježil­i pad prodaje svojih uređaja u evropskim zemljama.

Prema rezultatim­a prvog tromjesečj­a 2022. godine, evropsko tržište pametnih telefona smanjilo se za 12 postotnih bodova. Prodaja novih pametnih telefona dosegla je najnižu razinu u više od desetljeća, prema izvještaju kompanije za istraživan­je tržišta Counterpoi­nt Research. Analitičar­i navode nekoliko razloga za pad prodaje u Evropi. To su nedostatak čipova i sve lošije privredne i geopolitič­ke situacije. Također očekuju daljnji pad prodaje, posebno uslijed nastavka inflacije.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina