Oslobodjenje

Učenje novog ponašanja

Želite izbjeći probleme? Prije nego što se odlučite nabaviti ljubimca, upoznajte se o potrebama vrste ili pasmine

-

Ponudimo li papigi svaki put kada krešti igračku ili poslasticu da zašuti, naučit ćemo je da je dobar način za dobijanje naše pažnje kreštanje. Tako se pojačava prirodno ponašanje i problem postaje sve veći.

Slično može biti i s psećim lajanjem. Problemi u ponašanju kućnih ljubimaca su ona ponašanja koja vlasnicima smetaju. To mogu biti normalna ponašanja za pojedinu vrstu životinja, stečena (krivo naučena ponašanja, odnosno neodgovara­jući odgoj ili trauma) ili patološka ponašanja.

Premda je jasno da se svakome od nas može sviđati neka životinjsk­a vrsta ili pasmina, životinje ne bi trebalo odabrati samo prema izgledu. Želite li izbjeći probleme, prije nego što se odlučite nabaviti neku vrstu kućnog ljubimca, potražite informacij­e o ponašanju i potrebama te vrste ili čak pasmine. Primjera radi, neka vas ne zavara veličina psa: neke malene pasmine trebaju više aktivnosti nego druge. Hrčci su maleni i slatki i uglavnom nisu zaintereso­vani za društvo drugih hrčaka. Osim toga, vole mokraćom obilježiti svoj teritorij. Tako će obilježiti i svoju hranu. S druge strane, papige ne žele biti same i ako ih ostavite nasamo, kreštat će i dozivati vas. U prirodi one žive u jatu i strah ih je kada su same. Ako im ne omogućite društvo, bit će nesretne, a možda i agresivne. Njihovo kreštanje je prirodno ponašanje, no teško da će se s tim složiti vaši susjedi. Tvorovi su prekrasni, ali imaju određeni tjelesni miris i vole grickati. Kastracija neće u potpunosti otkloniti miris, a ne smijete ih previše često kupati. To je dio njihovog šarma. Put u probleme može biti i kada se ljudi odluče uzeti životinju iste vrste ili pasmine zato što su takvu životinju već imali. No, životinje se mogu veoma razlikovat­i po osobnosti. U tom slučaju problem su naša očekivanja.

Najčešća greška u odgoju pasa je kada se štencima dozvoli da skaču po ljudima, a onda se očekuje da odrasli pas zna da to ne smije. Prirodno je da će psi kada vas žele pozdraviti skakati na vas od veselja. Morat ćete ih naučiti da vas pozdravlja­ju na drugi način koji je prihvatlji­v nama ljudima. S učenjem treba krenuti čim pas dođe u novi dom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina