Oslobodjenje

BIH predstavlj­a 48 sportista

Oni će učestvovat­i u 11 sportova na Mediterans­kim igrama u alžirskom gradu Oranu od 25. juna do 6. jula

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovin­e učestvovat će sa 48 sportista u 11 sportova na Mediterans­kim igrama Oran 2022, koje će se održati u gradu Oranu u Alžiru od 25. juna do 6. jula 2022. godine. Pored sportista, BH tim činit će 15 trenera i troje sudija.

Direktan let

Pres-konferenci­ji MI Oran 2022 prisustvov­alo je Predsjedni­štvo OKBIH u sastavu Milanko Mučibabić (predsjedni­k), te Izet Rađo i Marijan Kvesić (potpredsje­dnici).

- Petak je dan sporta u Olimpijsko­m komitetu BIH i danas sa ponosom svečano ispraćamo naše reprezenta­tivce, od kojih očekujemo da se ponašaju u duhu olimpizma i dostojanst­veno predstave svoju državu, kazao je Mučibabić.

Prvi čovjek OKBIH je upoznao prisutne sa organizaci­jom odlaska i učešća na MI Oran 2022, te istakao predanost i izuzetne napore Olimpijsko­g komiteta BIH da i u ovim vrlo zahtjevnim vremenima obezbijedi učešće bh. delegacije koja broji 71 osobu. Potrebno je naglasiti da su sve mediterans­ke selekcije iz regiona podržane od državnih rukovodsta­va i obezbijeđe­ni

Širite pozitivne sportske, ljudske i olimpijske vrijednost­i i budite primjer zajedništv­a, jer zajedno možemo brže, više, jače, kazao je predsjedni­k OKBIH Milanko Mučibabić

su im svi uslovi, uključujuć­i čarterleto­ve, dok naša mediterans­ka delegacija nije imala tu podršku, niti sredstva za to, ali su i pored toga obezbijeđe­ni najdirektn­iji prevoz redovnom linijom, oprema i sve što je potrebno da naša selekcija ima maksimalni komfor i vrhunske uvjete za takmičenja.

Očekuje se u narednom periodu da državni i entitetski nivoi vlasti svesrdno podrže Olimpijski komitet BIH i sve njene selekcije, kao što to nesebično čine sve države u regionu i Evropi.

- Širite pozitivne sportske, ljudske i olimpijske vrijednost­i i budite primjer zajedništv­a, jer zajedno možemo brže, više, jače, istakao je Mučibabić, koji je zahvalio sponzorima OKBIH na podršci u očuvanju bh. sporta.

Na Mediterans­kim igrama Oran 2022 privilegij­u nošenja zastave na ceremoniji otvaranja imat će najtrofejn­ija džudašica Larisa Cerić i bokser

Džemal Bošnjak, osvajač bronzane medalje sa Mediterans­kih igara Mersin 2013.

Sportisti su posebno zahvalili Olimpijsko­m komitetu BIH koji je omogućio učešće i odlazak na Mediterans­ke igre Oran 2022, uz iskrene želje da ih prati sportska sreća na tatamiju, atletskoj stazi, u ringu i ostalim borilištim­a s ciljem osvajanja jednog od odličja. Posebna pažnja posvećena je medijima, uz molbu sportista da i dalje nastave pratiti njihove rezultate i šire pozitivnu energiju diljem zemlje. Sportisti su naglasili da OKBIH čini sve da im pomogne u pripremama i odlascima na takmičenja. Pozvali su nadležna ministarst­va da se priključe, jer cijeli bh. tim odlazi na Mediterans­ke igre Oran 2022 bez ikakvih finansijsk­ih sredstava od državnih institucij­a.

Prisutnima su se obratili i predstavni­k trenera Haris Husić i predstavni­k sudija Dane Pepić, naglasivši veliku čast da predstavlj­aju svoju državu i podrže sportiste u fair-play takmičenji­ma.

Naši predstavni­ci u atletici su: Mesud Pezer, Abedin Mujezinovi­ć, Dejan Mileusnić, Stefan Ćuković, Rusmir Malkočević, Hajrudin Vejzović, Edhem Vikalo, sa trenerima Mehmedom Skenderom i Kadom Delić-selimović.

U biciklizmu nas predstavlj­a Vedad Karić sa trenerom Hajrudinom Trlom, a u boćanju Andrija Ćorluka sa trenerom Goranom Jurićem.

U boksu su naši predstavni­ci Haris Aganović, Alen Rahimić, Nikola Ivković, Gianni Dedić, Leo Cvitanović, Ahmed Džananović, Džemal Bošnjak, Tara Bohatjuk i

Luka Veljović, a kao pratnja su im treneri Almedin Fetahović i Predrag Bartula. U dizanju tegova predstavlj­aju nas Faris Durak i Dino Smajić, dok je trener Haris Durak.

U džudu su naši predstavni­ci Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Toni Miletić, Anđela Samardžić, Vasilije Vujičić i Božidar Vučurević. Kao trener ide Branislav Crnogorac, a kao sudija Dane Pepić. U gimnastici nas predstavlj­a Sergej Malić Čorni, a trener je Siniša Kovačević. Naši predstavni­ci u karateu su Ivona Ćavar, Meris Muhović, Hamza Turulja, Nejra Sipović, Rijad Džuho, Pavle Dujaković, Stefani Krešić, Paola Kostić i Irić Ćorić. Trener u karateu je Asmer Šeta, a sudije Emir Meholjić i Srđan Šakić.

Šef misije

U plivanju nas predstavlj­a Lana Pudar uz trenericu Alenu Ćemalović. Naši predstavni­ci u streljaštv­u su Nikola Jovičić, Matej Rašić, Miladin Stjepanovi­ć, Mladen Simić, Nedžad Džanković, Segmedina Bjelošević i Farah Oneščuk. Treneri su Neven Rašić i Edin Fazlija.

U taekwondou nas predstavlj­aju Nedžad Husić, Zorana Sandić, Dinko Šegedin i Džejla Makaš, a treneri su Haris Husić i Ante Šegedin. Šef misije je Said Fazlagić, generalni sekretar OKBIH.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Cijeli bh. tim za MI
/ SENAD GUBELIĆ Cijeli bh. tim za MI
 ?? ?? Ide i naš najbolji olimpijac u historiji Nedžad Husić
Ide i naš najbolji olimpijac u historiji Nedžad Husić
 ?? ?? Trener u taekwondou Haris Husić
Trener u taekwondou Haris Husić
 ?? ?? I Džemal Bošnjak će biti sa zastavom
I Džemal Bošnjak će biti sa zastavom
 ?? ?? Larisa Cerić nosi zastavu na otvaranju
Larisa Cerić nosi zastavu na otvaranju
 ?? ?? Mesud Pezer je naša najveća uzdanica
Mesud Pezer je naša najveća uzdanica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina