Oslobodjenje

GS Warriorsi prvaci, Curry MVP finala

Predvođeni sjajnim Stephenom Curryjem, Warriorsi su u šestoj utakmici pobijedili Boston Celticse i tako stigli do 7. naslova NBA lige

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Golden State Warriorsi pobijedili su Boston Celticse sa 103:90 u šestoj utakmici NBA finala u Bostonu i osvojili novi naslov prvaka pobjedom u seriji 4-2, a Stephen Curry proglašen je najkorisni­jim igračem finala.

Trofej

Riječ je o četvrtom naslovu NBA prvaka za Warriorse u posljednji­h osam sezona. Zvijezda Warriorsa Stephen Curry predvodio je svoj tim u šestoj utakmici finala s 34 poena, sedam asistencij­a i sedam skokova, te osvojio svoj četvrti naslov. Jednoglasn­o je proglašen MVP-OM finala.

- Tako sam ponosan na našu ekipu. Na početku sezone niko nije mislio da ćemo biti ovdje osim nas na terenu, rekao je emotivni Curry nakon pobjede.

Naslov NBA prvaka je veliki rezultat za Warriorse koji su propustili doigravanj­e u protekle dvije sezone zbog niza povreda. Ove godine u doigravanj­u su pobijedili Denver Nuggetse, Memphis Grizzliese i Dallas Maverickse, a u finalu i Celticse i osvojili trofej Larryja O’briena.

- Bili smo tako daleko od toga. Dotakli smo dno s povredama i uspjeli se vratiti teškim radom. Pokušali smo popuniti praznine pravim momcima. Ovo nikada ne možete uzeti zdravo za gotovo jer ne znate kada ćete se vratiti ovdje, rekao je Curry.

To je ukupno sedmi naslov za franšizu koja je osnovana u Philadelph­iji 1946. godine kao jedan od izvornih timova NBA lige. Warriorsi su također osvojili prvo prvenstvo u ligi u sezoni 1946/47.

Kod Warriorsa je Andrew Wiggins postigao 18 poena, Jordan Poole dodao je 15, a Klay Thompson 12. Draymond Green je pridonio s 12 koševa, 12 skokova i osam asistencij­a za Warriorse, koji su pobijedili uprkos šutu od 41,3 posto iz igre.

Jaylen Brown postigao je 34 poena, a Al Horford je dodao 19 poena i 14 skokova za Celticse, koji su nastupili u svom prvom NBA finalu od 2010. Boston je posljednji put osvojio prvenstvo 2008. godine. Zvijezda Celticsa Jayson Tatum ostao je na samo 13 poena uz šut 6 od 18.

Na početku utakmice Celticsi su poveli 14:2, a Warriorsi su sredinom prve četvrtine počeli niz od 21:0 kojim su do početka druge četvrtine poveli 37:22. Kada je Curry u prvih šest minuta treće četvrtine ubacio tri trojke, Golden State Warriorsi prešli su u vodstvo od više od 20 poena razlike i njihova pobjeda više nije dolazila u pitanje - Celticsi do kraja nisu uspjeli doći na manje od minus osam koševa.

Možda nije bio najveći igrač, niti najveći trener, međutim, Steve Kerr (56) se upisao u historiju NBA lige kao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener. Kerr je četvrti put u karijeri podigao pobjedničk­i pokal kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač, tri u dresu Chicago Bullsa i još dva sa San Antonio Spursima.

- Ova titula je bila najnevjero­vatnija, bilo je puno nepoznanic­a i ozljeda, kazao je 56-godišnji Kerr.

Još jednom je istakao ključnog igrača svoje ekipe.

- Stephen Curry je razlog za sve ovo. Ono što on radi u svojoj veličini toliko se razlikuje od tradiciona­lnih velikana u ovoj ligi. Rekao sam to mnogo puta, Steph me toliko podsjeća na Tima Duncana. Naravno, potpuno su drugačiji igrači, ali sa stajališta ljudskosti, talenta i samopouzda­nja. To je prekrasna kombinacij­a zbog koje svi žele pobijediti za njega, kazao je Kerr.

Nakon što je igrao za Phoenix, Cleveland i Orlando, Kerr je u Chicago stigao 1993. godine. U dresu Bullsa osvojio je tri uzastopna naslova (1996, 1997, 1998). Potom je preselio u redove San Antonio Spursa osvojivši 1999. četvrti naslov u nizu, jedini je igrač kojem je to uspjelo u posljednji­h 50 godina. Kerr je napustio San Antonio 2001, ali se vratio dvije godine kasnije, u posljednjo­j godini kao igrač, i ponovo osvojio naslov, peti igrački.

Početak

Njegova trenerska karijera počela je 2014/2015. u Warriorsim­a, a iste rookie godine osvojio je svoje prvo prvenstvo kao strateg, pobijedivš­i u finalu Cleveland Cavalierse. Kerr je uspio odvesti Warriorse do šest NBA finala, a uz spomenuto prvenstvo 2015. slavio je još tri puta (2017, 2018, 2022).

Posljednje vijesti

U Srbiji je

potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja, a pacijent je terapijski zbrinut, saopštio je u petak Nacionalni institut za javno zdravlje. Srbijanski mediji prenose da je zaraženi muškarac doputovao iz Njemačke.

Ruski ratni brod

ušao je dvaput u danske teritorija­lne vode blizu otoka Bornholm u Baltičkom moru, saopštile su u petak danske oružane snage. Nakon radijskog upozorenja danske mornarice, brod je odmah napustio područje.

Tri osobe su

poginule u avionskoj nesreći koja se dogodila u Bordeauxu, javila je Anadolija. Na mjestu nesreće izbio je požar.

Steve Kerr (56) se upisao u historiju NBA lige kao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener

Perković prva u Oslu

Dvostruka olimpijska pobjednica i hrvatska rekorderka u bacanju diska Sandra Perković pobijedila je na mitingu Dijamantsk­e lige u Oslu s hicem od 66,82 metra. Perković je na Bisslet stadionu u Oslu konačno pobijedila olimpijsku pobjednicu iz Tokija od prošle godine, Amerikanku Valerie Allman (65,91), nakon što je bila druga iza Amerikanke u Birmingham­u i Eugeneu.

Obavješten­je za čitaoce

Obavještav­amo cijenjene čitaoce Oslobođenj­a da će Oglasna služba u subotu, 18. juna, raditi u Ulici Ante Babića do br. 3 (Nedžarići) od 9 do 14 sati, u nedjelju, 19. juna, u poslovnici Stari Grad (Ulica Zelenih beretki br. 14) od 9 do 15 i u zgradi Oslobođenj­a, Ulica Bistrik br. 9, od 13 do 19 sati.

 ?? / EPA ?? Trenutno je najbolji igrač na svijetu
/ EPA Trenutno je najbolji igrač na svijetu
 ?? / EPA ?? Suze nakon osvojene titule
/ EPA Suze nakon osvojene titule
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina