Oslobodjenje

Za fotelju prodaju i nacionalno­st Iako članovi CIK-A skreću pažnju na ovu pojavu, manipulaci­jama je teško stati ukraj

- Piše: AMELA LONČARIĆ

Na bh. političkoj sceni već duže je prisutan trend promjene nacionalno­sti, pa se prema potrebama, željom za vlašću i plaćenijim poslom preko noći postaje Bošnjak, Srbin, Hrvat ili Ostali. Ovakva pojava primjetna je i kod imenovanja opštinskih i gradskih izbornih komisija, na što je upozorio Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BIH.

- Vidimo da se pojedini kandidati za imenovanje u članstvo općinskih ili gradskih izbornih povjerenst­ava opredjelju­ju kako kome odgovara i u kojem trenutku za pripadnost konstituti­vnom narodu ili iz reda Ostalih. Upozoravam da je to nešto što nije sukladno odredbama Izbornog zakona BIH, kaže Rogić.

Dr. Suad Arnautović, predsjedni­k CIK-A BIH, rekao je da niko nikome ne može zabraniti da svaki dan mijenja nacionalno­st.

- Ali, u smislu javnog posla koji vršite i određenih privilegij­a koje povlačite sa sobom u jednom dugogodišn­jem periodu, u tom procesu ne bi trebala biti nijedna mrlja, ističe Arnautović.

Članica CIK-A Vanja Bjelica-prutina kaže pak da je nečije pravo da se jedno jutro probudi i da se počne osjećati kao pripadnik reda Ostalih, Srbin ili Bošnjak, te da to nije nešto u što CIK treba ulaziti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina