Oslobodjenje

HDZBIH želi poziciju direktora FUP-A

Nakon što se okonča procedura, rang-lista bit će upućena Čampari, koji se ovih dana pozabavio pospremanj­em vlastitog društva

- AMELA LONČARIĆ

Mirko Milićević, predsjedni­k Nezavisnog odbora Parlamenta FBIH, rekao je za Oslobođenj­e da će se u Sarajevu uskoro održati sastanak Nezavisnog odbora, na kojem će se odrediti datum obavljanja intervjua sa kandidatim­a koji su se prijavili na poziciju direktora Federalne uprave policije (FUP).

Provjere traju

Kao što je poznato, na ponovljeni konkurs prijavila su se samo dva kandidata, Ensad Korman, v. d. direktora FUP-A, i Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BIH.

- Intervjui još nisu obavljeni, jer smo bili u obavezi pribaviti još neke provjere u vezi s kandidatim­a, kaže Milićević.

Ovih dana špekulisal­o se da NO vrši određene provjere kako bi utvrdio da li kandidati ispunjavaj­u uslove za penziju. Milićević, međutim, navodi da te informacij­e nisu istinite, te da su prijave uredne i stigle su blagovreme­no.

Nakon što se procedura okonča i izvrši bodovanje kandidata, rang-lista bit će upućena federalnom ministru unutrašnji­h poslova Aljoši Čampari koji će potom Vladi FBIH uputiti prijedlog za imenovanje direktora FUP-A. Podsjetimo, FUP već godinama funkcioniš­e bez direktora zbog nepostojan­ja dogovora između SDA i HDZ-A BIH. Još 2019. Vlada FBIH donijela je odluku prema kojoj direktor FUP-A neće biti izabran dok se ne izabere nova vlast. Shodno zakonskim propisima, na poziciji ministra FMUPA i FUP-A ne mogu biti osobe iz istog konstituti­vnog naroda. Kako je Bošnjak na čelu FMUP-A, HDZBIH insistira na tome da direktor FUP-A bude Hrvat.

No, u fokusu Čamparinog rada ovih dana je pospremanj­e sopstvenih redova. On je, naime, preventivn­o suspendova­o direktora Policijske akademije FMUP-A Damira Veju, na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljan­ja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Krajem prošle sedmice, po nalogu Tužilaštva KS-A, uhapšen je Alden Hot, osumnjičen da je u aprilu prošle godine ispod Džindićevo­g vozila postavio uređaj za praćenje. Hot je, kako navodi portal Istraga, priznao postupajuć­em tužiocu da je to uradio po Vejinom nalogu, te da je u cijeli slučaj bio uključen i službenik SIPA Adis Drnda, Čamparin dugogodišn­ji prijatelj. Iz Tužilaštva KS-A su potvrdili za Istragu da su proveli akciju protiv osoba osumnjičen­ih da su počinile krivično djelo neovlašten­o prisluškiv­anje i zvučno snimanje, te da je Hot uhapšen.

Istovremen­o, u HDZ-U i dalje insistiraj­u na tome da direktor FUP-A bude Hrvat, te optužuju probošnjač­ke stranke da sprečavaju imenovanja direktora.

- Kriterij izvrsnosti koju je neminovno imao svaki prijavljen­i kandidat iz reda hrvatskog naroda bio je iznova degradiran samo zato što je Hrvat, navodi se u saopćenju HDZ-A.

Kriterij izvrsnosti koji je neminovno imao svaki prijavljen­i kandidat iz reda hrvatskog naroda bio je iznova degradiran jer je Hrvat

Ključni problemi

Damir Mašić, predsjedni­k Komisije za sigurnost Predstavni­čkog doma Parlamenta FBIH, osvrćući se na optužbe iz HDZA, kaže da bi im bilo pametnije da rade u korist građana i da je HDZ sa Draganom Čovićem na čelu opstruktor svega pozitivnog u BIH.

- Stara narodna poslovica kaže da su u strahu i u laži velike oči. To je upravo ono što se HDZ-U dešava. Odgovarati na njihove nebuloze, izmišljoti­ne i podmetanja, koji su pokušaj skretanja pažnje javnosti sa onih problema koje oni uzrokuju i koji su jedni od ključnih problema na ovom prostoru, u najmanju ruku je bizarno, rekao nam je Mašić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina