Oslobodjenje

Putin mora doživje

Dragan Šormaz, narodni poslanik i šef Delegacije Skupštine Srbije pri NATO-U, govori o ruskoj agresiji i nužnosti pristupanj­a Alijansi ostatka Balkana

- Razgovarao: EDIN BARIMAC

Putin je veliki Milošević

Dragan Šormaz, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, jedan je od rijetkih poslanika koji otvoreno zagovara bliže odnose susjedne zemlje sa NATO-OM. Rođeni Drvarčanin bio je član Demokratsk­e stranke Srbije po njenom osnivanju, no u maju 2010. isključen je iz DSS-A. U SNS je ušao u decembru iste godine. Šormaz je i šef Delegacije Skupštine Srbije pri Parlamenta­rnoj skupštini NATO-A.

Jedni ste od rijetkih u Srbiji koji je naglas i javno rekao da razlozi ruske agresije na Ukrajinu leže u Putinovoj bolesnoj ambiciji za obnovom ruske imperije. Možete li predvidjet­i ishod sukoba u Ukrajini i posljedice po Balkan?

- Razloge agresije je sam Putin obrazložio pre neki dan, upoređujuć­i je sa ratovima Petra Velikog. Jasno je da su razlozi plasirani javnosti propaganda, laž, razlog nije denacifika­cija, nije zaštita ruskog naroda, a svakako nije NATO, jer Putin vrlo dobro zna da Ukrajina dugo nije imala šansu da postane članica NATO-A.

Vrijednost­i Alijanse

Ishod zaista ne mogu da predvidim, ali jedini dobar ishod za ceo svet, pa i po naš region, jeste Putinov poraz. Ako on dobije primirje sa nekim teritorija­lnim ustupcima, koliko god mali bili, on bi to predstavio svojoj javnosti kao pobedu, a onda bi već posle par godina izazvao novi rat. Putin mora doživeti poraz i to poraz u očima ruske javnosti.

Isticali ste kako Srbija ne treba da izvodi vojne vježbe ni sa Rusijom ni sa Kinom, a nakon što su se za članstvo u NATO

 ?? ?? Dragan Šormaz: I ja sam ratovao protiv SAD-A
Dragan Šormaz: I ja sam ratovao protiv SAD-A
 ?? ?? istoričar
istoričar

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina